Jocó bácsi: „Csak pár évet kell aludni és elmúlik a kamaszkor!”

• Szerző: Tibenszky Moni Lisa

Sok szülő teljesen ki van borulva, mert a kamasz gyereke nem kommunikál vele, mert bezárja maga mögött az ajtót, mert olyan influencereket, tiktokereket követ, akik abból élnek, hogy a futár által hozott bénábbnál bénább online megrendelt cuccokat csomagolják ki vagy épp agyon zabálják magukat csípős dolgokkal. Balatoni József, alias Jocó bácsi, az ország szókimondó tanár-influencere kimondottan szeret a kamaszokkal dolgozni, szerinte minden is érdekli őket, csak sokkal kevésbé mélyen, mint eddig. A szülőknek, tanároknak szóló Jocó bácsi előadás előtt beszélgettünk a tetkós töritanárral tabukról, szülői attitűdökről és módszerekről, ahogy Ő tanítja a kamaszokat.

Jocó bácsi: „Csak pár évet kell aludni és elmúlik a kamaszkor!”
Semmi nem érdekli Őket, de lehet hogy ez csak a felszín és van, aki érti Őket?

Hogyan lehet a kamaszokkal szót érteni? Azon kevesek egyike lehet Balatoni József, alias Jocó bácsi, aki erre tudhatja a választ. 10 éve kamaszokat tanít, mostanában teltházas önismereti, önbizalom fejlesztési és stresszkezelési tréningeket tart, ahol kamaszok tucatjai jönnek, hogy kapcsolódjanak, megismerjék önmaguk határait és felfedezzék, hogy kik Ők valójában?

Jocóval együtt dolgozva trénerként látom, hogy miként kezel egy-egy kényesebb szituációt, hogy hozza helyzetbe a halkabb, visszahúzódóbb kamaszokat és hogy szabályozza be a mindentudó hangadókat.

Mi a módszered? Te hogy értesz szót a kamaszokkal tanárként?

„Erre nincs módszer, mármint minden kamaszhoz más az út. Én mindig nyitottan, őszinte odafordulással vagyok feléjük, amit ők éreznek és megnyílnak. Szerintem ez valahol egy adottság is, hogy ennyire jól tudok kapcsolódni hozzájuk. A szót értés is nagyon változatos, mert néha egyáltalán nem értjük egymást, olyankor egy lépést hátra kell lépnem, megértenem a helyzetben feszülő érzelmeket, a reakciókat, és utána már könnyebben lehet nyitni.” – tanácsolja Jocó bácsi, aki több mint 10 évig a közoktatásban dolgozott kamaszokkal és most is nekik tart fejlesztéseket, dolgozik velük számos oktatási területen.

Jocó bácsi: „Csak pár évet kell aludni és elmúlik a kamaszkor!”
Mit csináljon a szülő, hogy tudjon kapcsolódni a kamasz gyerekével? Muszáj ezt erőltetni?

„Legyenek elfogadóak és nyitottak. Hallgassa meg, amikor beszélni akar, érezze a kamasz, hogy mindig ott vannak mellette, segítik, támogatják, és néha kontrollálják. Nagyon fontos, hogy szeressék őt, és ezt éreztessék is vele. Ha kell, akkor pedig hallgassák meg a kedvenc zenéjét, játszanak a játékaival. És a kimondott mondataiknál kerüljék azokat, amiket ők maguk is utáltak régen.” – figyelmeztet a közkedvelt kamasztréningeket tartó szakember.

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvasható.