Kiderült a végső dátum: mikortól nem lesz óraátállítás

2019 Március 27.

Eldőlt, hogy mikortól nem lesz több óraátállítás.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a téli időszámítást választó országok pedig 2021. október utolsó vasárnapján állíthatnak órát utoljára.

Az Európai Parlament tavaly kezdeményezett konzultációt az óraátállítás kérdéséről, a felmérést, és a válaszadók 80 százaléka az átállítás megszüntetésére szavazott.

A képviselők most azt kérik a tagállamoktól és az Európai Bizottságtól, hogy az egységes piac működését ne forgassák fel azzal, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja.

Téli vagy nyári időszámítás? Melyik a "jobb"?

A téli az eredeti időszámításunk, és erre sokan szeretnek hivatkozni. A nyári időszámítás miatt a kisgyerekes családok emelik fel leginkább a hangjukat, mondván, ha a nyári időszámítás lesz a végleges, akkor reggel a kisiskolás gyerekek sötétben fognak az iskolába közlekedni, amit sok szempontból sem szeretnének a szülők (cserébe viszont délután kapnak több világos órát).
Míg mások úgy gondolják, hogy a téli időszámítás "kedvez" inkább a biológiai óránknak, ám tudni kell, hogy a biológiai óra alkalmazkodik az emberek mindennapjaihoz, tehát nem biztos, hogy a biológiai óra a legalkalmasabb érv a téli időszámítás mellett.

A nyári időszámítás pártiak úgy látják, hogy lehet, hogy a téli az eredeti, de a mai modern világban már a nyári az "alkalmasabb", és inkább jobb reggel sötétben elindulni, és látni a napfelkeltét, mint vaksötétben hazaérkezni egy hosszú munkanap után.
Mivel Magyarország a legkeletibb oldalán található a GMT+1 időzónának a nyári időszámítás pártiak szerint a nyári időszámítás a kedvezőbb, mind a szabadidő kihasználása szempontjából, mind az egészséget figyelembe véve.
Az úgynevezett eredetinek mondott időszámítás lehet, hogy jó volt 1880-ban, amikor létrehozták ezt az angolok, de azóta teljesen megváltozott a világ. Már nem hajnal 5 órakor kel és este 7 órakor tér nyugovóra a többség, hanem sokkal később kelünk, és még később fekszünk. Tehát a nyári időszámítás pártiak szerint ezen okok (és az időzónán való túlságosan keleti elhelyezkedésünk) miatt, csak a nyári időszámítás lenne a jó megoldás a lakosság többségének. Nemkülönben a nyári időszámítás mellett érvelők azt is hangoztatják, hogy inkább az iskolakezdést kellene áttenni 9 órára, bár ez már nem erre a lapra tartozik.

Bizonyára akadnak bőven olyanok is, akiknek két időszámításos rendszer tökéletesen megfelelne továbbra is, ami a nyomasztó, korai téli sötétedés miatt közel nem tökéletes, de cserébe nyáron tovább van világos, és télen hamarabb kel föl a Nap. Ők úgy látják, a kettő kiegészíti egymást.
Mindenesetre ötször vagy hatszor ez még így marad.

Fotó: Freepik