"Bizonytalanság lengte be várandósságom 9 hónapját" - Bettina meséli el, miben más Angliában a kismamaság

2019 Február 14. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Egy Angliában élő magyar anyuka meséli el, hogy mi a különbség a magyar és a kinti kismamaság, illetve szülés között.

Balog Bettina nagyon kedves és közvetlen kisbabás anyuka olvasónk először egy videót osztott meg velünk első babájuk megszületéséről. Miután kiderült, hogy nem is Magyarországon, hanem Angliában látta meg a napvilágot ez a gyönyörű csöppség, megkértük Bettinát, mesélje el nekünk: milyen tapasztalattal lett gazdagabb a brit kismamaság kapcsán.
Bettina beszámolóját olvashatjátok.

A mostani az első kisbabás várandóságom volt, így mindent a "nagykönyv” alapján szerettünk volna betartani. Hamar rájöttem, hogy amit egy magyar anyuka gondol a babavárásról, na, itt ezt a nagykönyvet akár sutba is dobhatod.

"Orvost legfeljebb két alkalommal látsz, vagy akkor, ha nagy a baj"

Amikor gyanakodni kezdesz, hogy már nem vagy egyedül, akkor meglepő módon Angliában nincs azonnal ultrahangvizsgálat. 8 hetesen jelentkezhetsz először be egy birthcenterbe, ami szülőotthont jelent, itt kapsz egy szülésznőt. Ő kíséri végig a várandósságod 9 hónapját, összesen 10 alkalmon keresztül, sőt, a szülést is ő vezeti le.

A szülésznővel folytatott első találkozás alkalmával, igazából nem történik semmi érdemleges. Terhességi tesztet végeznek, átadják a kiskönyvet, majd ballaghatsz haza - vagyis elismerik, hogy kismama vagy.

A 12. héten végre lezajlik az első ultrahangvizsgálat, létrejön a várva-várt első fekete-fehér találkozás, és elvégzik a kötelező vérvételi vizsgálatokat.
Fontos megemlítenem, hogy a szülőotthonokban nincs naphosszat sorban állás, mindenkinek betartják az előre megbeszélt időpontját, és emellett rendkívül tiszta, bababarát és vidám osztályok fogadják a kismamákat.

"20. héttől nincs további UH vagy NST, egészen a szülésig"

A harmadik találkozás 20 hetesen következik el: a kismamáknak elvégzik a második ultrahang vizsgálatot. Ha a kicsi is úgy akarja, megmutatja a nemét, és ezt el is árulják a leendő szülőknek.

Ezzel kezdetét is veszi az igazán frusztrált időszak, ugyanis nincs több ultrahang vagy NST egészen a szülésig! Szóval, a további 5-6 hónap már csak a kismama súlyáról, vérnyomásásról és pocakméretéről szól. Ha nem utaztam volna haza privát 4D vizsgálatra, akkor fogalmam sem lett volna, hogy rendben fejlődik-e a kisbabám, eleget gyarapodik-e, vagy megfordult-e már. Mondanom sem kell, mennyire nyomasztó érzés volt még így is.

"A 15 héten teljesen kétségbe estem"

Furcsállom az angol rendszerben, hogy ha a 24. hétig bármilyen komplikáció lép fel (az én esetemben bevérzés volt), kizárólag a kismama egészségét nézik, a magzatot egyáltalán nem vizsgálják.
Hogy miért?

Arra hivatkoznak, hogy ameddig a magzat tüdeje nem fejlődik ki annyira, hogy képessé váljon a méhen kívüli életre, addig “felesleges”.
Szó szerint ezt a választ kaptuk a 15. héten, amitől teljesen kétségbe estem. Magyarországon, mint minden hasonló problémánál, néhány napra befektetik a mamikat kivizsgálásra, ahol lekövetik a magzat szívhangját, mozgását.

Borzasztó nehéz volt elfogadni a sajátos, természetes folyamatpárti, már-már laza hozzáállásukat, de ezt a rendszert választottuk, így lassan belenyugodtunk.

Szülés Angliában

Ami igazán érdekes, és első kismamaként ijesztő, hogy Angliában csak tolófájásokkal vesznek fel a szülőosztályra, a 3-4 perces fájásokig ugyanis otthon kell vajúdni.
Szülést követően, ha nincs egészségügyi probléma, akkor 4-5 óra múlva hazaküldenek az újszülöttel. Mi 4 teljes napot maradtunk a bent a kórházban, mivel lázasan és fogós rásegítéssel szültem meg a kislányunkat. Ezt az eljárás már a 80-as évek végétől nem alkalmazzák Magyarországon, nos, ez itt igen gyakori.

Az angliai kismamaság pozitív oldala

A 4 nap alatt Luca 0-24-ben mellettem feküdt, és végig bent lehetett velünk az apuka is. Egy fotelágy biztosította a kényelmét.
Rendkívül kedves nővérek jöttek a nap folyamán többször érdeklődni a hogylétünkről. Az étkeztetés pazar volt, az otthoni üres leves helyett itt komplett 3 fogást válogathatsz össze magadnak egy étlapról. És, hm, nincs hálapénz, mert ezt sértésnek vennék… Egy képeslapnak viszont igazán tudnak örülni, amiben köszönetet nyilváníthatsz a kis csodáért, akit a világra segítettek!

Összességében nézve, Angliában bizonytalanság lengte körbe a 9 hónapunkat, viszont a szülést követően teljes biztonságot éreztem, és kedves emlékekként őrzöm majd a kórházban töltött napokat.

A cikk szerzője: Balog Bettina boldog anyuka
Bettináéknak szeretettel gratulálunk, a babának jó egészséget és boldog, hosszú életet kívánunk!