A szoptatós anyák agresszívebbek, mint a tápszeres babák anyukái?

2019 Április 07.

Szoptatós anyák, gyermektelen nők és tápszeres babák anyukáinak viselkedését vizsgálták amerikai kutatók.

A szoptatós anyukák agresszívebben reagálnak a külvilágból érkező ingerekre egy kutatás szerint, ami állítólag azért lehetséges, mert reakciójukat ösztöneik irányítják.

Hogyan zajlott a kutatás?
A Kaliforniai Egyetem kutatói szoptatós anyukák és babájukat tápszerrel etető anyukák, illetve gyermektelen nők bevonásával végeztek pszichológiai kísérletet. A vizsgálatban résztvevő anyáknak és nőknek számítógépes feladatokat kellett megoldaniuk, amelyben az ellenfelük az egyik "beépített" kutatási munkatárs volt (ezt a nők nem tudták).
A beépített munkatársnő feladata az volt, hogy provokálja és bosszantsa fel az ellenfeleit, de a számítógépes játékot veszítse el.

A játék végén a győztes jutalma az volt, hogy a gépen megnyomhat egy erős hanghatást kiváltó gombot, amit ha minél hosszabban és erősebben nyomnak, annál nagyobb a zaj. Eredmény: a zaj intenzitása a szoptatós anyáknál hosszabb és erősebb volt, mint a tápszeres babák anyukáinál, illetve a nőknél.

"Még mindig szoptatom a 4 éves gyerekemet, ami se nem undorító, se nem abnormális" - Tovább a cikkre »»

Megvédeni a csecsemőt mindenáron

- A szoptatós anyák szándékosan, maguktól általában nem kezdeményeznek konfliktusokat, de ha bármiféle durvaságot vagy veszélyt éreznek a környezetükben, akkor nagy valószínűséggel hamar agresszívvé válnak – nyilatkozta Jennifer Hahn-Holbrook, a kutatás vezetője.

A szakemberek szerint ugyanaz történik, mint az állatvilágban a szoptatós nőstények esetén: számos fajnál fokozottabb agresszió figyelhető meg a fajfenntartás érdekében, azaz egy vélt vagy valós támadás esetén azonnal agresszíven visszatámadnak, hogy megvédjék kicsinyeiket.

Fotó: Freepik