Szoptatás – Hogyan védi az anyatej az újszülött babát? Milyen kedvező hatása van a szoptatásnak az anyukára?

2018 Január 10. • Szerző: SOTE

Az újszülött babát a születés utáni első néhány percben azonnal az anyuka mellére helyezik. Hogyan védi az anyatej az újszülöttet? Milyen kedvező hatásokat fejt ki a szoptatás az anyuka egészségére? A szoptatás jótékony hatását foglalja össze a SOTE docense.

Szinte minden édesanya szoptatni szeretne, amikor hazamegy a babával, és fél év után több mint 70 százalékuk még anyatejjel táplálja újszülöttjét a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kérdőíves felmérése szerint.

Az újszülött baba élete első heteiben nem lesz bárányhimlős, rózsahimlős
Amilyen vírussal az anya valaha találkozott életében, attól megvédi az újszülöttet az anyatej. Már az anyaméhen belül átjutnak az ellenanyagok a magzatba, így az újszülött élete első néhány hetében nem lesz például bárányhimlős, rózsahimlős, holott a védőoltást még nem kapta meg. Az anyatejjel antitesteket, gyulladásgátlókat, cytokineket és antivirális faktorokat is kap az újszülött hosszú időn keresztül, ez erősíti a születés után még gyenge immunrendszerét  – emeli ki dr. Görbe Éva, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense a szoptatás előnyei közül.

Az anyatejjel táplált babák ritkábban lesznek asztmásak
A szoptatás a gyermekek későbbi életére is hatással van. Azok közül, akiket életük első fél éve alatt csak anyatejjel tápláltak, kevesebben kerülnek orvoshoz asztmás tünetekkel, és egy felmérés szerint az intelligenciahányadosuk is magasabb.

A szoptatás az anyuka egészségére is jótékonyan hat
A szoptatás nem csak az újszülöttet védi a fertőzésektől, hanem az anya egészségére is rendkívüli hatása van. Ha az édesanya legalább 5-6 hónapig szoptatja újszülöttjét, sokkal kisebb a rizikója, hogy a későbbiekben mellrákja, petefészekrákja, vagy a magas koleszterinszint következtében érelmeszesedése alakuljon ki. A cukorbeteg édesanyáknál különösen javasolt a szoptatás, ugyanis így az anya cukorháztartása is gyorsabban rendeződik.

Dr. Görbe Éva elmondta: a szoptatásnak nagyon kevés ellenjavallata van. A legtöbb antibiotikumot biztonsággal lehet alkalmazni, és az anyai fertőzések többsége sem veszélyes a gyermekre. Így például ha az újszülött megszületés után aktív és passzív immunizálásban részesül,  a Hepatitis B vírus sem jelent fokozott rizikót.

A szülés utáni azonnali szoptatás serkenti a tejelválasztást
A születés utáni első néhány perc, néhány óra, és a közvetlen kapcsolat kiemelkedő fontosságú. Ha az édesanya azonnal magához ölelheti, szoptathatja újszülöttjét, azzal vérének oxitocin-szintje is emelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. Ezt ma már császármetszés után is meg tudja tenni, hiszen a legtöbb esetben altatás helyett epidurális érzéstelenítést alkalmaznak.

Koraszülött babák
Anyatejet a koraszülöttek is kaphatnak akár életük első napjától, ami a tápláláson kívül erősíti a kapcsolatot édesanya és újszülött gyermeke között. Sok édesanya hónapokon keresztül viszi a tejet naponta többször a kisbabának, aki először csak 1-1 grammot, később egyre többet kap belőle, míg végül egészségesen hagyhatja el a kórházat.

Forrás: SOTE
Kép: Pixabay