Régóta rettegtek a gyerekek a szekszárdi óvónőtől - Egy zaklatott kisfiú apukája most kitálalt

2019 Május 14.

Az ombudsman szerint az eset nem egyedi, akut rendszerproblémák vannak.
A fotó csak illusztráció.

Megdöbbentő történettel kereste meg a Népszavát egy szekszárdi apuka: óvodáskorú kisfia viselkedése egyik napról a másik megváltozott, visszahúzódóvá vált, egyre gyakrabban betegeskedett. A változásra tavaly szeptemberben figyeltek fel először, nem sokkal azután, hogy a gyermek egy szekszárdi óvoda új csoportjába került át. A kisfiú – aki mindaddig szívesen járt óvodába – indulás előtt egyre gyakrabban kérdezgette, aznap melyik óvónő van bent, majd szinte minden reggel gyomorfájásra panaszkodott, a torkát köszörülte, fulladt, sírva maradt ott az oviban. A szülők hiába próbálták megtudni viselkedésének okát, a gyerek csak annyit mondott: titok.

A kisfiú elárulta: fél az egyik óvónőtől

– Egyik éjjel sírva ébredt fel, és elárulta, hogy fél az egyik óvónőtől. Még nem árulta el, hogy miért fél, de azt kérte, keressünk neki egy másik óvodát. Ekkor tudatosult a szülőkben, hogy nagy baj van, és addigra a gyerek is újra bepisilt éjjelente.

Otthon nemcsak ahhoz kért engedélyt, hogy kimehessen vécére, de még ahhoz is, hogy kifújhassa az orrát. Felnőttek társaságában vagy bármilyen közösségi helyre belépve hangját mind a mai napig lehalkítja, suttog.

Ma már új óvodába jár a kisgyerek

A gyermeket kivették a szülők az óvodából, és ma már újra szívesen látogatja az új oviját. Az intézményváltás óta egyszer sem volt beteg, de a történtek feldolgozásában még mindig pszichológus segítségére szorul.

EZ IS ÉRDEKELHET: 98 ÓVODÁS GYEREKBŐL 71 FEJLESZTÉSRE SZORUL! ELJÖHET AZ IDŐ, AMIKOR MÁR CSAK FEJLESZTŐPEDAGÓGUSOKRA LESZ SZÜKSÉG? »»

A verbális bántalmazást a legnehezebb bizonyítani

A szakvélemény megállapította: a korábbi, fizikai tünetek mind pszichoszomatikus jellegűek voltak, szervi problémák nélkül. A szülők panaszt tettek az óvoda fenntartójánál, a szekszárdi önkormányzatnál, akik ki is vizsgálták az ügyet, de a panaszokat nem találták bizonyíthatónak.

Az édesapa azonban nem hagyta annyiban a dolgot: nem tartott sokáig kideríteni, hogy több más szülő gyereke is hasonló lelki traumákat szenvedett el – a legtöbben az érintett óvónő csoportjába jártak, és mindannyian fiúgyermekek.

 – Nálam a fütyihúzogatás verte ki a biztosítékot – mesélte egy másik apuka. Elmondása szerint egy nyári napon a gyerekek fürdőruhában sorakoztak az egyik csapnál, ahol az óvónő lelocsolta, „lehűtötte” őket. – A kisfiamnak külön „kedvességből” a kukacát is megmosta hideg csapvízzel.
Egy másik édesanya pedig arról számolt be, hogy ugyanez az óvónő gyakran kiabált gyermekével, butának, hülyének nevezve őt. A Népszava további szülői panaszokat is felsorol.

EZ IS ÉRDEKELHET: A NEM ISKOLAÉRETT GYEREKET TÖBB HÁTRÁNY IS ÉRHETI AZ ISKOLÁBAN A PSZICHOLÓGUS SZERINT »»

Nemrég hasonló vizsgálatot folytatott le az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is egy budapesti óvoda ügyében, az ombudsman – az óvoda és a fenntartó önkormányzat mulasztását megállapítva – jelentésében arra hívta fel a figyelmet: rendszerszintű problémák állnak fenn.

Az írás teljes terjedelemben a nepszava.hu oldalán olvasható.
A kezdőfotó csak illusztráció, forrás freepik.com