Forró autóban felejtett gyerekek: Már létezik technika arra, hogyan lehet elkerülni a tragédiákat!

2019 Június 26.

Egy fél óra alatt a kocsiban felhúzott ablakok mellett akár ötven fok is lehet. Az autóban felejtett gyermekek halálát előzi meg egy mesterséges intelligenciával dolgozó eszköz.

 

A kánikula beköszöntével az autóban felejtett gyerekek halálesete is nő. Szinte nem telik el nyár úgy, hogy ne számolna be a média olyan tragédiáról, amit a szülői feledékenység okozott. Tavaly nyáron például egy 3 hónapos csecsemő maradt a forró autóban, akinek az anyukája csak a munkanap végén vette észre, hogy mi történt.

Ha egy baba, kisgyermek bezárva marad a tűző napon hagyott autóban, akkor akár meg is halhat! A kánikulai hőségben elég néhány perc a bezárt, levegőtlen gépkocsiban, a kisgyerek agyában és veséjében máris visszafordíthatatlan károk keletkeznek.

10 perc elteltével akár 10-15 fokot is megemelkedhet az autó belső hőmérséklete, 60 perc elteltével akár 45 fokot is, ami végzetes tragédiával jár!

Egy új találmány magától riasztja az autóvezetőt és a mentőket

Az értelmetlen haláleseteket elkerülendő fejlesztettek ki egy eszközt a haifai Izraeli Műszaki Egyetem diákjai, ami megoldást nyújthat a problémára - írja a Boon.hu. A találmányuk egy hőérzékelő, amelyet a hátsó ülésbe szerelnének be, és kötnének össze a cigaretta öngyújtóval, szivargyújtóval. Az érzékelő még felvétel készítésére is alkalmas lenne. A szenzor az adatokat továbbítaná egy kis számítógépre, amelyet elemezne a mesterséges intelligencia és döntene arról, hogy szükséges-e a riasztás.

A csúcstechnika segítségével értesítené az autóvezetőt és a mentőt is, akik távirányításon keresztül tudnák kinyitni az autó ajtajait és ablakait. Jó hír, hogy a szerkezet olcsó, megbízható, és könnyű beszerelni, nem riaszt feleslegesen. Ha piacra dobják a terméket, akkor valószínűleg sokkal kevesebb tragédia fog bekövetkezni.

Bármikor, amikor járókelőként autóban hagyott babát, kisgyereket látunk, ne féljünk beavatkozni, és azonnal értesítsük a rendőrséget. Ha kell, törjük be az ablakot, mert életet menthet!

Kép: Freepik