1,5 éves baba halt meg az autós gyerekülésben - Az anyuka figyelmeztet mindenkit a végzetes a hibára, amit sok szülő elkövet!

2018 November 08. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az anyuka tragikus körülmények között veszítette el 17 hónapos kisbabáját, holott a tragédiát meg lehetett volna előzni. Most a szülőtársakat szeretné figyelmeztetni.

Lisa, az édesanya jól emlékszik arra a három évvel ezelőtti napra, amikor a bébiszitterük kétségbeesve hívta őt telefonon. A babája, akire a bébiszitter vigyázott, az altatás után többé már nem ébredt fel. A baba végül 2 nappal később a kórházban hunyt el rossz testhelyzetből adódó fulladás következtében.
Ezzel a végtelenül szomorú történettel az anyuka más szülőtársakat szeretne figyelmeztetni a veszélyre, ami a gyerekülés nem rendeltetésszerű használata miatt következett be.

Mia baba szülei sajnos mit sem tudtak arról, hogy a bébiszitter a babát rendszeresen az autósülésben altatta ebéd után, és nem pedig a baba kiságyában.
- Azon a napon, amikor meghalt a kisbabánk, akkor is autósülésben aludt, nem pedig az üres kiságyban, ami az autósüléstől alig pár méterre állta szobában - meséli az anyuka.

A bébiszitter azért altatta a babát az autósülésben, nem pedig a kiságyban, mert úgy gondolta, hogy ott jobban alszik a baba.

Babákat ne az autós gyerekülésben altassuk 

A gyerekülések arra valók, hogy a babákat, gyereket az autóban biztonságosan utaztassuk, azoknak az autóban a helyük. Az autósülés háttámlája úgy lett megtervezve, hogy a babát, kisgyereket biztonságosan rögzítse az autóban, nem pedig az egészséges alvóhelyzetre lett kialakítva.

Ha a babák mégis elalszanak az autósülésben, akkor a kis nyakuk előre bicsakolhat, mivel a gyenge nyaki izmaik még nem tudják megtartani a nehéz fejecskéjüket. 

A kis Mia baba halála is ezzel függött össze: a baba elaludt, és olyan lehetetlen pózban bicsaklott meg a kisfeje, hogy elzáródtak a légutak, és emiatt nem kapott levegőt.
A kórházban megállapították, hogy a baba halálát fulladás (asphyxia szindróma) okozta.

- Mindig, amikor a férjemmel azt látjuk, hogy egy baba nem jó helyzetben alszik, illetve nem jól tartja a fejecskéjét alvás közben, akkor figyelmeztetjük a szülőket. Megosztjuk a történetünket ott, ahol csak lehet, mert szeretnénk, hogy mások jobb döntést hozhassanak, mint mi - mondja az anyuka.
- A legfájóbb, hogy semmit nem tehettünk azért, hogy a kislányunk ne haljon meg. Nem tudtunk őt megfelelő pózba helyezni. Csak annyit tudunk, hogy egy mozdulattal el lehetett volna kerülni a halálát, és ma is élne...

A cikkben szereplő fotó csak illusztráció!