Autós gyerekülés: Ezt a 3 leggyakoribb hibát követik el a szülők, amikor bekötik a gyereket!

2018 Október 02. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az autóvezetők több mint fele nem biztonságosan szállítja a gyerekeket az autóban az ADAC német autóklub szakemberei szerint, akik el is mondják, hogy miért nem.

A német ADAC biztonsági szakemberei szerint a gyerekkel utazó autóvezetők 59%-a nem biztonságos módon szállítja a gyereket az autóban. Sorra vettük, melyek a szerintük a leggyakoribb hibák a babák, kisgyerekek bekötése kapcsán.

1. A gyerek nem a korának, súlyának megfelelő autósülésben utazik

Főszabály, hogy mindig a gyerek méretének megfelelő autósülést kell választani. A fejtámlát érdemes időnként ellenőrizni, hogy biztonságos-e még a gyerekülés, mert a gyerekek gyorsan nőnek, és ugyanilyen gyorsan ki is tudják nőni az autósüléseket.

Fontos, hogy ha a fej már túlnyúlik az autósülésen, akkor azonnal a következő méretre kell váltani.
Jogszabály előírja, hogy mikor utazhat elől a baba, kisgyerek az autóban, a szakemberek szerint mégis a legbiztonságosabb módja a szállításnak, ha a babákat, gyerekeket hátra ültetjük.
Az ADAC szakértői a jobb hátsó vagy hátul a középső helyet javasolják a gyerek biztonságos szállítására.

KRESZ: Utazhat-e a baba menetiránnyal szemben? Mikor szabad használni ülésmagasítót és mikor nem? Szakértő válaszol ebben a cikkben!


Ha megfelelően kötjük be a babákat, gyerekeket, akkor azzal életet is menthetünk

2. A biztonsági öv helytelen használata

A biztonsági övet minél feszesebbre kell meghúzni, mert úgy tart jól. Az a jó, ha a gyerek és a biztonsági öv közé csak egy nyitott tenyér fér be - tanácsolják a biztonsági szakértők.

Ügyelni kell az öv menetére, vezessük végig a biztonsági övet úgy, ahogy azt a gyerekülés gyártója előírja. Az övnek a váll fölött középen kell végigfutnia, az öv lenti részének pedig annyira mélyen, amennyire csak lehet, azaz a medence rész alatt kell jól rögzítenie az utasát.


Az ADAC gyerekülés tesztjein oldalról és frontálisan is tesztelik a gyereküléseket 

3. A gyerekülés nincs biztonságosan rögzítve

A gyerekülést biztonságosan és stabilan kell rögzíteni az autóüléshez, tehát nem csúszkálhat ide-oda. A gyártók mindenkor pontos leírást adnak, hogy hogyan kell a gyerekülést rögzíteni, és ehhez hogyan kell a biztonsági övet végigvezetni benne. Ezt mindig pontosan kövessük, mert csak így utazik biztonságosan a baba, kisgyerek az autóban.

Ha az autós ülés lazán, helytelenül lett rögzítve, akkor az az első komolyabb fékezésnél előrebillen a gyerekkel együtt, tehát nem védi meg a gyereket az előreeséstől.


Már egy ideje beépített légzsákos autós gyerekülések is kaphatók

Fotók: YouTube