Újabb részletek derültek ki a kétéves Julen tragédiájáról, aki a 100 méter mély kútba esett

2019 Január 26.

Julen Rosello, kétéves spanyol kisfiú 2019. január 13-án esett bele egy 100 méter mély fúrójáratba a szülei szeme láttára. A mentőalakulat csak 13 nappal az eltűnése után talált rá.

Az egész világot megrázta az az értelmetlen tragédia, ami a 100 méter mély kútba zuhant kisfiúval történt. A kisfiú élettelen holttestét szombaton 1.25h-kor emelték ki a föld alól, aki nem volt képes a lehetetlenre, hogy közel két hetet oxigén, víz és táplálék nélkül elviseljen. Az eset Spanyolország határain túlnyúló közösségi ügy lett.

Mint ismert, a spanyol kisfiú és családja egy hegyvidéki területen piknikezett, amikor a kétéves kisfiú az apukája mellől elszaladva egy 100 méter mély kútba esett. A kisfiú a család szeme láttára esett bele a mindössze 25 centiméter átmérőjű kútnyílásba. Az apukája egy darabig még hallotta a kisfiú sírását, de akkor még ő sem sejtette, hogy milyen lehetetlenül mély járat nyelte el a kisfiút.


Forrás: El Mundo

Arról korábban beszámoltunk, hogy a területen csak nagyon nehezen lehetett végrehajtani a mentést, mert a mentők attól féltek, hogy a járat, amit eredetileg vízkeresés céljából fúrtak, beomlik.

Speciális bányamentő alakulat végezte a mentést úgy, hogy a fúrt kút mellett egy másik járatot ásott, hogy a megfelelő távolság után a kettő járatot összenyissák, és így jussanak közelebb a fiúhoz - ám a kemény talaj miatt csak nagyon nehezen lehetett előrejutni, sőt, a mentésben résztvevő szakemberek a saját életüket tették kockára. A mentőalakulatok a nyílásba egy kamerát is vezettek, ami 71 méteren akadályba ütközött, ahol később megtalálták Julen-t.


Forrás: El País

13 nap keresés után végül elértek a kútba zuhant kisfiúig, de sajnos már csak a holttestét találták meg. A gyerek mentésén dolgozó több száz önkéntes  mérnök-orvos-bányász szakember heroikus küzdelme ellenére nem sikerült megmenteni a kis Julen-t.

Az El Mundo spanyol sajtóorgánumban megjelent boncolási jegyzőkönyv szerint a kisfiú 71 méterig extrém gyorsan zuhant, koponyáját több sérülés, testét traumák érték, és a kisfiú karjai felfelé voltak beszorulva a nyílásba. A lap úgy tudja, hogy a kis Julen vélhetőleg már aznap életét vesztette, amikor beleesett a kútba.

A család már korábban elvesztette nagyobbik gyermekét, aki három évesen szívbetegségben hunyt el.

Az egész világ együtt érez a családdal, Totalán-ban, ahol a tragédia történt, Malagában és több spanyol városban 3 napos gyászt rendeltek el. Emberek tízezrei nyilvánítják ki részvétüket a családnak, sőt, olyan hírességek is, mint Antonio Banderas is felszólalt az ügy kapcsán.


Julen szülei, forrás: Mirror

A spanyol hatóságok az ügyben vizsgálatot indítottak, de egyelőre még mindenki hárítja magáról a felelősséget. A helyi önkormányzat állítja, hogy ők nem adtak engedélyt a kútfúrásra. Az El Mundo szerint a kútfúrás illegális volt. A kivitelezők ellenben állítják, hogy ők szabályosan jártak el, és a nyílást is szakszerűen befedték.

Mély együttérzéssel osztozunk a család fájdalmában. Fájó szívvel búcsúzunk a kis Julen-től, akinek értelmetlenül kellett meghalnia.

Forrás: Mirror, El Mundo, El País