Láz és lázcsillapítás babáknál, kisgyerekeknél: Hogyan mérjünk lázat gyerekeknél? Melyek a kiszáradás jelei? Hogyan készítsünk hűtőfürdőt? Orvos válaszol!

2018 Február 21. • Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Hogyan mérjünk lázat babáknál, kisgyerekeknél? Melyek a kiszáradás jelei gyerekeknél? Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni? Milyen típusú lázcsillapítót tilos adni 10 éves kor alatt? Lázcsillapító szirupot, kúpot vagy tablettát adjunk gyerekeknek? Hogyan készítsünk hűtőfürdőt? Mi az a priznic?

A 38 Cº feletti testhőmérsékletet tekintjük láznak. A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem maga a betegség, csupán kísérő tünet. A láz a szervezet fertőzéssel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet.

Normális testhő: hónaljban mérve 36-37 Cº, végbélben mérve 36,5-37,5 Cº
Láz: hónaljban mérve 38 Cº felett, végbélben mérve 38,5 Cº felett

Hogyan mérjünk lázat babáknál, kisgyerekeknél?
Csecsemők, kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való hőmérőzés. Fektessük a gyermeket a hátára, és emeljük fel a lábait. Kenjük be vékonyan a lázmérő végét popsi krémmel, és helyezzük a lázmérőt a végbélnyílásba, körülbelül 1,5 - 2 cm mélyen. Végbélben mérve a testhőt, mivel az úgynevezett maghőmérsékletet mérjük, 0,5 Cº magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve. Nagyobb gyermek lázát hónaljban is mérhetjük, óvodás kortól ez az általánosabb. Figyeljünk arra, hogy a lázmérő nehogy elcsússzon, illetve a gyermek hónalját összeszorítva tartsa. 

Mikor kell láz esetén azonnal orvoshoz fordulni?
A lázas állapot fokozott folyadékvesztéssel jár, ezért fontos, hogy a lázas gyermek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ha kiszáradás jeleit észleljük, ezek:

  • száraz száj,
  • lepedékes nyelv,
  • aláárkolt szemek,
  • kevés vizelet,
  • aluszékonyság,

akkor orvostól, ügyelettől kérjünk segítséget.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő láza esetén meg kell kezdeni a lázcsillapítást és azonnal orvoshoz kell fordulni, kórházi kivizsgálás szükséges. Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete, például aluszékonyság, epilepsziás görcs, egyéb szokatlan tünet, nehezített légzés is jelen van, vagy bágyadt, elesett állapotú, illetve ha a láz 3 napnál tovább tart, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Általánosságban elmondható, hogy lázas gyermeknél fokozatosan romló általános állapot esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Lázcsillapítás gyerekeknél

Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják. Fontos tudni, hogy a lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja meg a lázat kiváltó betegséget. Ma már számtalan lázcsillapítót forgalmaznak a gyóyszertárak, ezek nagy része recept nélkül kapható. Figyelnünk kell arra, hogy sok, különböző gyári néven forgalomban levő gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag! Ezt fontos tudni, hogy elkerüljük a túladagolást!

Szalicilát tartalmú gyógyszert ne adjunk 10 éves életkor alatt!
A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a fiatalabb életkorban felírt, alacsony hatóanyag-tartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Gyakran ez az oka a lázcsillapítás hatástalanságának. Egyszerre csak egyféle lázcsillapító gyógyszert adjunk a gyermeknek, ha ez nem hat, akkor később kaphat másik fajtát.

Lázcsillapító szerek - milyen fajtát használjunk?
A lázcsillapítóknak többféle formája létezik: A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, körülbelül óvodáskorig. A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól. A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők.

Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében. Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra, de naponta legfeljebb háromszor kaphatja a gyermek.
Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő vagy magas láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt adjunk.
Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a lent említett hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos.

Hűtőborogatás, hűtőfürdő - didergést kerülni kell!

A fizikális lázcsillapítás a hőelvonás fizikai jelenségén alapszik.
A hőelvonásra épülő módszereknek két válfaja ismert, a hűtőborogatás és a hűtőfürdő. A fizikális lázcsillapítást magas láz esetén a gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan, óvatosan, kíméletesen szabad végezni úgy, hogy az jóleső, kellemes legyen a gyermek számára. A didergést mindenképpen kerüljük el, mert az akadályozza a hőleadást.

Hűtőfürdő
Engedjünk a kádba fürdővizet, amelynek hőmérséklete megegyezik a lázas beteg testhőmérsékletével. Ültessük bele a gyermeket, a víz a mellkasáig érjen. Hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük le a fürdővizet, amíg nem kellemetlen, de 31°Cº alá ne menjünk! A gyermek körülbelül 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjék, a langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét. Ezt követően töröljük szárazra.

Hűtőborogatás (priznic)
Egy lepedőt, vagy textilpelenkát langyos, állott vízzel átnedvesítünk, és azzal a beteg egész testét, nyaktól lefelé becsavarjuk. Amint a borogatás átmelegszik, cseréljük le. Ezt a műveletet 2-3 alkalommal érdemes elvégezni. A hűtőborogatást követően vékony, jól szellőző pamutruhát adjunk a gyermekre és könnyű, vékony takaróval takarjuk be, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását.

Lázgörcs

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, általában a gyermek hirtelen felszökő láza esetén lép fel, sokszor még láztalan állapotban. A lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között a leggyakoribb. A gyermekek 4-5 %-a öt éves koráig átél egy lázgörcsöt.

Hogyan zajlik a lázgörcs?
A gyermek hirtelen elveszíti eszméletét, teste elernyed, vagy megfeszül, az izmok rángatózni kezdenek, amely az egész testre is kiterjedhet. A szemek fennakadnak, szájából nyál folyik. A görcs általában néhány perc alatt szűnik.

Mit tegyünk otthon lázgörcs észlelése esetén?
Fontos, hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat! A gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől, távolítsunk el minden veszélyes tárgyat a közeléből, tegyünk puha alátétet a feje alá! Ruháit lazítsuk meg! A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, bőrszínét, görcsroham esetén ugyanis rövid ideig tartó légzéskimaradás is bekövetkezhet, illetve a gyermek elsápadhat, leszürkülhet.
 
A görcs ideje alatt, illetve amíg teljesen nem tisztul fel a gyermek tudata, ne adjunk neki semmit szájon át (gyógyszert, folyadékot sem), mert félrenyelheti.
Az első lázgörcs lezajlása után, vagy lázgörcs hajlamban a gyermekorvos otthonra görcsoldó gyógyszert ír fel - leggyakrabban végbélbe adható görcsoldó oldatot -, amelyet a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni.

Mikor hívjunk mentőt lázgörcs esetén?

  • Ha a görcs 5 percnél tovább tart.
  • Ha a görcs lezajlása után nem rendeződik a gyermek állapota.
  • Ha megsérült a görcs közben.

   
Szerző: Dr. Szabolcs Andrea, Bethesda Gyermekkórház
Fotó: Pixabay