Égési sérülés gyerekeknél - 7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell az égési balesetekről!

2018 Április 19.

Mi az első és legfontosabb teendő égési sérülés esetén? Meddig kell folyatni a szobahőmérsékletű vizet az égett bőrre? Miért életveszélyes a tinik új szelfi-hóbortja? Válaszok a cikkben, amely szülőknek, nagyszülőknek, gyerekkel foglalkozó szakembereknek kötelező olvasmány!

Évente 3000 égett gyermek kerül kórházunkba, most elmondjuk, mit tehetsz, hogy ezt elkerüld, ugyanis egy kis körültekintéssel megelőzhető a baj.

1. Forró tea, nyeles serpenyő, faszén, forró víz, égő gyertya – ezeket kerüld!

Az 1-3 év közötti gyermekekkel történik leggyakrabban baj. Asztalon felejtett forró tea, könnyen elérhető nyeles serpenyő, grillezéskor magára hagyott faszén, fürdéskor forró víz, ott hagyott égő gyertya, egy kis figyelmetlenség, és hamar maradandó sérülést szenvednek a kicsik.

2. A gyerekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, mint a felnőtteké

A gyermek és felnőttkori égési sérülések között jelentős különbség, hogy a gyermekek bőrének szerkezete eltérő, vékonyabb és nagyobb a testfelszín testtömeg arányuk, így ugyanaz a behatás súlyosabb sérüléseket eredményezhet az apróságoknál.

3. Vonatok tetején szelfizni életveszélyes!

Új őrület a kamaszok között, hogy vonatra másznak szelfizni, és a magasfeszültség okozta égés testük 60-70%-át károsítja. A magasfeszültség borzasztó veszélyes akkor is, ha nem érsz hozzá! Ezt tanítsd meg gyerekednek, ismerőseidnek!

4. Ezek az első teendők égési sérülés esetén

Ha megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy először a helyszínt tegyük biztonságossá, a saját magunk veszélyeztetése nélkül: a gyermeket távolítsuk el a sérülésforrástól (oltsuk el a tüzet, kapcsoljuk le a biztosítékot). Értesítsük a mentőszolgálatot. Ők eldöntik, hogy a sérülés mechanizmusa és kiterjedése alapján a gyermeket szükséges-e égési centrumba szállítani, illetve milyen első ellátást igényel.

5. Az égési sérülés mélyebb sebeket okoz, mint a napégés

A baleset jellege alapján azt mondhatjuk, hogy a napégések általában felületesek, azonban forró folyadékok és zsiradékok, elektromos égések, lángégések esetén mélyebb sérülésekre számíthatunk.

6. Azonnal szobahőmérsékletű vizet az égési felületre!

A sérült területről minden ruhát, ékszert távolítsunk el és szobahőmérsékletű folyó vízzel hűtsük a beteget 5-20 percig. Minél felületesebb egy égés, annál fájdalmasabb, így az azonnali fájdalomcsillapítás kiemelkedő jelentőségű.

7. Felvilágosító előadások a Bethesda Kórházban

Te is segíthetsz, hogy az égett gyermekek minél jobb körülmények között gyógyulhassanak. A Bethesda Kórház Alapítvány ezért dolgozik: felvilágosító előadásokkal, új orvostechnikai eszközök beszerzésével, az égett gyermekek szüleinek minél komfortosabb elhelyezésével. Te mit tehetsz? Ne hagyd veszni adód 1%-át, rendelkezz róla még ma levélben vagy ügyfélkapun Alapítványunk javára:

Bethesda Kórház Alapítvány | 1% ADÓSZÁM: 18042539-1-42
Neked egy kattintás, nekik az élet! Ez már nem játék!

A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jelenik meg. (x)