Meghalt az 5 hónapos baba, mert túladagolták a lázcsillapítót a kórházban!

2018 Július 10.

Ártalmatlan hörgőgyulladásnak indult, ám tragédia lett belőle. Az öt hónapos baba a megengedett mennyiség háromszorosát kapta a lázcsillapítóból. A túladagolás a baba életébe került.

Megelőzhető lett volna az 5 hónapos Zénó és családjának tragédiája, ha nem fordul elő orvosi mulasztás!
A baba pénteken lett beteg, és mivel nagyon köhögött, fulladt, elvitték a szülei őt a háziorvoshoz, aki tovább küldte a családot a kórházba. Az intézményben hörgőgyulladást állapítottak meg a babánál.
Másnap a kisfiú újra és újra belázasodott, nem lett jobban, ezért éjjel a szülei újra a kórházi ügyeletre siettek vele.

A kórházban a lázcsillapítót vénásan adagolták neki, amiből a baba háromszor annyit kapott, mint a megengedett mennyiség. Az injekció után a baba rohamosan rosszabbul lett, végül átszállították őt egy másik kórházba.

A család szerint az első kórház zárójelentése hiányos volt, nem említették meg benne, hogy a baba akkora már vért hányt, sem a gyógyszer mennyiségét, sem a gyógyszer adagolását nem jelezték a zárójelentésben. A baba életét a másik kórházban már nem lehetett megmenteni.


Fotó: blikk.hu / Varga Imre

A szülők orvosi mulasztás miatt most pert indítanak.

Dr. Bense Tamás családorvos szerint olyan szert, amit a baba kapott, vénásan egyáltalán nem szabad adagolni ilyen pici gyereknek.

Ezen kívül néhány gyógyszer fokozza a gyomorvérzés kialakulásának esélyét. Ez a veszély különösen növekszik, ha az azonos hatóanyagú készítményekből többfélét vagy az előírtnál többet egyidejűleg bevesz a beteg.

Eredeti cikk: blikk.hu