Mennyire kell szigorúan nevelni a gyereket? A szigor előnyei és hátrányai

2019 Január 03. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A szigorú gyereknevelést sokáig meg sem kérdőjelezte a társadalom, ma pedig mintha átestünk volna a ló túloldalára.

Fegyelem, engedelmesség és kötelességtudat - ezek a szigorú gyereknevelés következményei, amely úgy tűnik, egyre inkább kezd kimenni a divatból, pedig az autokratikus gyereknevelés nagyon sokáig része volt a társadalmi normáknak, amit a 60-as évekig nem kérdőjelezett meg senki. Nem úgy, mint ma, amikor egyre inkább kezd régimódi nevelési módszer lenni.

Ma a szigorúság már csak azért sem divat, mert azt gondoljuk, hogy a gyerek önértékelése nem tud megfelelően fejlődni, sőt, túlzott alázatra tanítja a gyereket.
Az olyan pszichés megbetegedések, mint a paranoia vagy a különböző kényszerbetegségek szintén a túlzásba vitt autoriter gyereknevelés számlájára írhatók.

Autoriter gyermeknevelési módszer - mi jellemzi?

A szigorú gyermeknevelési stílust világos hierarchia jellemezi. A szülők és nevelők világosan megmondják a gyereknek, hogy mit kell tenni, illetve, mit nem szabad megengednie magának. 
A szigorú szülők, nagyszülők semmilyen visszabeszélést nem tűrnek, és a kommunikáció sem kétirányú.
A rendreutasítás része a nevelésnek, ahol az érzelmi aspektusok kevésbé kapnak hangsúlyt.

A gyereknek nincs döntési szabadsága

Az erős korlátozások nem engedik a gyerek egészséges önbizalmát szabadon fejlődni. A szigorú gyereknevelés inkább helyezi a hangsúlyt az értékek és normák közvetítésére és a társadalmi megfelelésre, mint - a liberális gyereknevelés támogatta - egyéni személyiségfejlődés kibontakozására.

A szigorú nevelés során a gyerek a szülőjének, nevelőjének elképzeléseit követi, ahol szabad döntés egyáltalán nem megengedett. A szabad véleménynyilvánítás, ami eltér a szülő, pedagógus véleményétől, szintén nem megengedett.
A szigorú szülők és pedagógusok jutalmazzák, ha a gyerek az elvártak szerint teljesít, és büntetik, ha nem engedelmeskedik. 

Demokratikus gyereknevelési stílus - ma ez a divat

Szakemberek véleménye szerint gyermeknevelés során jó, ha az autoriter gyereknevelési elemeket mértékkel alkalmazzuk, ami figyelembe veszi a gyerek jólétét, és ami megfelel a mai társadalmi viselkedési normáknak.

A legtöbb szülő ma a demokratikus gyermeknevelési elveket vallja, amihez az autoriter gyereknevelési módszerek ugyanúgy hozzátartoznak, mint a gyerek személyiségfejlődési értékét szem előtt tartó nevelési elvek.

Fotó: Freepik