Gyermekek után is járna nyugdíj-kiegészítés - itt az új javaslat

2019 Március 12.

Nem tett le a kormány arról, hogy a gyermekvállalást figyelembe vegyék a nyugdíj megállapításánál.

 

A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjába csempésztek bele egy érdekes javaslatot. Az induló nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék ezentúl - írja a 24.hu.

„Azt javasoljuk, hogy a felnevelt gyermekek száma alapján kapjanak a szülők egy bizonyos mértékű nyugdíj-kiegészítést. A nyugdíj-kiegészítés lehet fix összegű, a nyugdíj százalékában megállapított mértékű vagy a gyermek keresetének százalékában meghatározott összegű. Franciaországban például a három vagy több gyermeket felnevelő anyák 10 százalékos nyugdíjnövelést kapnak. A gyermekek bruttó béréhez kötött nyugdíj-kiegészítés azon gyermekek után járna, akik munkát vállalnak Magyarországon, ami a munkaerőpiac fehéredéséhez (a tényleges munkabér alapján megvalósuló adó- és járulékfizetésre való ösztönzés által) és a külföldön dolgozó munkavállalók hazatéréséhez is hozzájárulhat. A bruttó béren alapuló kiegészítés azt is figyelembe veszi, hogy a gyermekek felsőfokú végzettségének megszerzése a szülők számára jellemzően többletköltséget jelent, és a magasabban képzett munkavállalók általában véve nagyobb összegű járulékfizetéssel gyarapítják a nyugdíjkasszát. A gyermeket nevelő szülőket pedig hosszú távon arra ösztönözheti, hogy minél több erőforrást allokáljanak gyermekeik oktatására, mivel az ahhoz társuló magasabb hozadékból nemcsak az állam, hanem a család is részesül.”

Nem véletlenül került elő a francia példa
A mostani tervből alapvető dolgok nem derülnek ki, mindenekelőtt az, hogy hány gyerektől járna a nyugdíj-kiegészítés, és hogy mennyi lenne. Annak alapján, hogy többesszámot használnak (gyerekek), valószínűleg egy gyermek felnevelésével nem számíthat majd kiegészítésre az idős szülő. Talán nem véletlenül került elő hivatkozásként a francia példa, lehet, hogy nálunk is legalább három gyerek kell majd ahhoz, hogy 10 százalék nyugdíj-kiegészítést kapjon az anya.

Az viszont világos, hogy ha külföldre megy szerencsét próbálni a gyermek, akkor a szülőnek nem jár a nyugdíj-kiegészítés. Akkor is, ha felneveltje valamilyen okból nem dolgozik, mondjuk, mert beteg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható tovább.

Fotó: freepik.com