Hintáztasd a babát, kisgyereket minden nap! Elképesztően hat a babák, kisgyerekek fejlődésére a hinta!

2019 Március 26. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A hintáról a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy csak egy egyszerű játék, holott ennél sokkal többről van szó.

Amikor a baba, kisgyerek a játszótéren vagy akár otthon, a lakásban hintázik, egy sor szociális és kognitív készsége fejlődik a ringató-lengető mozgásforma által. Lássuk, hogy miként hat a hintázás a baba, kisgyerek testi-lelki fejlődésére.

1. Nyugalmat ad

A ritmikus mozgás segíti a babában, kisgyerekben felgyülemlett szorongást és a félelmet oldani, ezáltal megnyugszanak, és könnyebben tudnak nap végén elaludni.
Gondoljunk csak arra, amikor a traumatizálódott gyerek belső feszültségét önmaga ringatásával próbálja csillapítani, akkor is a ringató mozgás feszültségoldó hatása érvényesül.

2. Fejleszti az egyensúlyérzéket

A magzat legelső érzékszerve az egyensúlyozó rendszer, az összes inger, ami éri, azon keresztül jut el a fejlettebb agyi területek felé. A születés után a rendszert össze kell hangolni a többi érzékszerv működésével, mert az összes többi érzékszerv ennek hatására kezd el fejlődni. Az egyensúlyozó rendszer teljes kifejlődése csak 7-8 éves korban fejeződik be, ezért igénylik a gyerekek egészen kisiskolás korig a hintázást.

A hintázó kisgyermek hintázás során a kisebb-nagyobb izomcsoportjainak munkáját rendezi össze az előre-hátra billegéssel. A hintázás során egyes izmok megfeszülnek, míg más izmok elernyednek - ezeket hangolja össze észrevétlenül a hintán ülő kisgyermek.

3. Fejleszti a térérzetet

Az „egyszer fenn-egyszer lenn” élménynek köszönhetően a gyermek megtapasztalja a téri tájékozódást. A hintázó gyerek tapasztalatot szerez az őt körülvevő térről (előttem-mögöttem-alattam-felettem), ami később majd az írásnál, az olvasásnál és mindenféle sorrendiséget, téri tájékozódást igénylő tanulási folyamatnál lesz fontos.

HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI »»

4. Koordinált mozgást alakít ki

A nagyobb gyerekek, akik már lökni tudják magukat, a sorozatos indítások és fékezések a mozgásindító és mozgásmegállító funkcióikat alakítják ki észrevétlenül - ezek a funkciók minél magasabb szintűek és minél gördülékenyebben mennek, annál fejlettebb kognitív képességekre lesz képes a gyermek. Tehát, bátran kijelenthetjük, hogy a hinta okosít.

22 KERTI HINTA ÖTLET! KÉSZÍTSD EL A GYEREKNEK, UNOKÁNAK, HOGY SZERESSEN A KERTBEN JÁTSZANI! »»

5. Megkönnyíti az írás és olvasás tanulást

Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik kisgyerekként sokat hintáztak, könnyebben tanultak meg írni és olvasni az iskolában. Ennek oka, hogy a hintázás elősegíti a jobb és bal agyfélteke közötti koherenciát, ami az általános gondolkodási képességekre és az összerendezettségre van jótékony hatással.
Sokat lehet olvasni arról, hogy a hintát diszlexia-prevenciós is, ám ezzel a megközelítéssel azért óvatosan kell bánni. Szakemberek óva intenek attól, hogy azt gondoljuk, ha diszlexia probléma áll fenn, akkor azt a rendszeres hintázás majd elmulasztja.

6. Fejleszti a figyelmet

A hintázás stimulálja az agykérget is, ami általában az ADHD-s és autista gyerekeknél működik alul vagy felül. A hintázás a figyelemzavarral küzdő gyerekekre rendkívül jó hatással van. Ha a figyelem javul, akkor a gyerek könnyebben tud figyelni a környezet ingereire, az elhangzott beszédre, ami szintén az általános tapasztalatait, tudását gyarapítja.

7. Fejleszti a kézügyességet

Szakemberek szerint a sokat hintázó gyerekek kézügyessége fejlettebb, festésben, rajzolásban magasabb szintre tudna eljutni, mint a kortársaik.

8. Mentálisan és lelkileg is felfrissít

A szabad levegőn történő mozgás endorfint szabadít fel, ami által kellemesen és feltöltődve érezi magát a kisgyermek. A hétköznapi nevén "boldogsághormonnak" nevezett endorfin az immunrendszerre is kedvezően hat.
A ritmikus mozgás, mint a hintázás is, biztosítja a jó alvást, a jó étvágyat, a jó hangulatot, amiért pedig a szerotonin nevű hormon a felelős, azaz a kisgyermek általános kiegyensúlyozottságát, erőnlétét tartja karban a gyakori hintázás.

Fotó: Freepik