Mit lehet tenni a derékfájás ellen? (x)

• Szerző: PMM

A derékfájás öt felnőtt emberből négyet érint valamilyen formában. Nem ritka, ha valaki reggelente kötöttnek érzi a derekát, nehezen kel ki az ágyból, emellett sok mozdulat fájdalommal jár a számára. A hirtelen, nyilalló fájdalom kicsit sem kellemes, főleg, ha rendszeresen jelentkezik és szinte minden percben jelen van. Mindenekelőtt érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, ahol fény derülhet a derékfájás valódi okára, így sokkal könnyebben kezeltethetjük a problémát. (x)

derékfájás

De vajon mit tehetünk ellene? Milyen kezelési megoldások léteznek? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy kihez érdemes fordulni derékfájdalom esetén.

Mikor beszélhetünk állandósult derékfájásról?

Amennyiben az alsó bordaív, valamint a farredő közti területen fájdalom alakul ki, akkor joggal gyanakodhatunk derékfájásra. Az időtartamát tekintve eltérések lehetnek, hiszen az akut, hirtelen kialakuló probléma általában 5-7 napig tart, krónikus panaszról pedig akkor beszélhetünk, ha a fájdalom régóta fennáll és nem akar megszűnni. A derékfájás kezelése során ezt is figyelembe veszi egy profi gyógytornász, hiszen nem mindegy, hogy egy rossz mozdulatról van szó, esetleg egy izomeredetű problémáról.

Mivel a kialakulásának számtalan oka lehet, így nagyon nehéz diagnosztizálni. Általában gerincsérvre gyanakodnak, de nem mindenkinek van sérve, akinek fáj a háta. Csupán az esetek 4%-ára igaz, hogy a probléma fő forrása a gerincsérv. Jóval gyakoribb, hogy a háttérben a környező szövetek okozta panasz áll, ami érinti az izmokat és a lágyrészt. A probléma forrásának feltárása azonban minden esetben orvosi feladat, így nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljunk.

Mik a derékfájás leggyakoribb okai?

Az egyik az izomhúzódás, ami egyértelműen egy hirtelen mozdulat következtében jön létre. Erre szokták mondani, hogy “megrántottam a derekamat”. Az ok egy nehéz tárgy megemelése, amikor nem használtuk a derék stabilizáló izmait, így a teher a gerincoszlopra nehezedett. Nemcsak fizikai munka végzése során alakulhat ki, hiszen sokkal gyakoribb, hogy edzésen jelentkezik a fájdalom.

A hölgyek körében sokan tapasztalnak menstruáció előtti és alatti derékfájdalmat, ami a ciklus idejével pedig enyhülni szokott. Ezzel nem szükséges orvoshoz fordulni, azonban nem érdemes ilyenkor nehéz fizikai munkát, megerőltető edzést végezni.

Az esetek többségében azonban a gerincproblémák állnak a probléma hátterében. A tartós ülés, az irodai munka, a hanyag, és görnyedt testtartás egyáltalán nem egészséges, amivel mindenki tisztában van, mégsem teszünk ellene.

A 21. századi életmódunk nagy hatással van a gerinc és a derék állapotára. A rossz testtartás, a derekunkra nehezedő teher, az izmok feszülése, azok görcsössé válása mind fájdalmat okozhat. Az ezekből adódó tünetek gyakran annyira erősek, hogy idővel elviselhetetlenné válnak.

A derékfájás kezelése

Ahogy a fájdalom okai, úgy a kezelései is sokfélék lehetnek. Két nagy csoportról beszélhetünk, vannak ugyanis operatív, tehát műtéti kezelések, de ott vannak a konzervatív terápiák, amikor nincs szükség beavatkozásra. Utóbbi esetében a leggyakrabban a gyógytornát alkalmazzák, hiszen egy alapos mozgás vizsgálatot követően a szakember látja, hogy milyen gyakorlatokkal szüntethetőek meg a derékfájás kiváltó okai.

A gyógytornász segíthet megerősíteni az izmokat, stabilizálni az ízületeket, ezzel elkerülhető, hogy a jövőben ismét derékfájdalom alakuljon ki. A gyógytorna része lehet a gyógymasszázs is, ahol a feszes derékizomzat kilazítására fókuszálnak, ami hozzájárulhat a terápia sikerességéhez.

Amennyiben ezek nem voltak hatásosak, akkor sor kerülhet manuálterápiára is. A kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal történő kezelés a csigolyák közötti ízületeket, valamint a gerinc környéki izomzatot mozgatja át, erősíti meg.

Miért a gyógytorna a leghatásosabb?

Mert ez a legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési mód, ami nem véletlen, hiszen a mozgás által gyógyít. A terapeuta a passzív és az aktív kezeléseket ötvözi, tehát komplex megoldással szolgál.

Egy jó szakember kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak intenzitására, hiszen csak így jöhet rá a problémát kiváltó okra. A gyógytorna során tehát nemcsak a kellemetlen tüneteket kezelik, hanem a háttérben meghúzódó okokat is.

Az orvos egyéni kezelési tervet állít össze, megtanítja azokat a mozdulatokat, amiket később, akár otthon is elvégezhetünk, ezzel megelőzve a gerincbántalmak újbóli megjelenését.

Fotó: pexels.com
Szponzorált cikk (x)