Megérezte a 6 éves kisfiú, hogy az apukája meghalt - Megható, ahogy az anyuka elmagyarázta neki, hogy mi történt

2018 Október 17. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A gyásztól lesújtott édesanya belevágott élete legnehezebb beszélgetésébe, hogy elmagyarázza 6 éves kisfiának, mi is történt az apukájával. Megdöbbent, amikor rájött, hogy kisfia megérezte az apukája halálát.

"Életem legnehezebb feladata volt elmondani Hunornak, hogy Apa meghalt" - meséli megtörten Kertész Nikoletta Zita, három gyerekes anyuka, akit a Soha többé Autizmus! Facebook csoport kapcsán ismerhetett meg az ország. Ő az az édesanya, akivel valószínűleg senki sem cserélne, de akinek mégis több irigye akad. Hogy miért van így? Talán mert kivételes személyisége képessé teszi arra, hogy nem csak gyermekei fejlődését, hanem az autizmus ügyét jelentősen támogatni tudja.
A Magyar Televízió vele készült interjúja itt megtekinthető.

A győri édesanya élete eddig is bővelkedett váratlan fordulatokban, sorsfordító eseményekben. Nagyfia korán értelmi sérült lett, miután 2 évesen átesett egy epilepsziasebészeti agyműtéten. Első házassága nem bírta a megpróbáltatásokat, az édesanya magára hagyva, munka mellett, egyedül nevelte a sérült Dávidot. 
Második férjétől, Istvántól két gyönyörű gyermeke született, remélte, hogy István mellett majd minden jóra fordulhat. Azonban csakhamar kiderült, hogy az ikerfiúk egyike autista. Az édesanya nem törődött bele a diagnózisba, és újra a küzdelmet választotta. Éjszakákon át tartó kutatással, lázas önképzéssel jutott végül el egy olyan komplex autizmus terápiáig, amellyel érintett kisfiánál, Nimródnál javulást ért el. Nimród rengeteget fejlődött azóta, de a várt beszédindulás még várat magára.

Akik közelről ismerik a "harcos", ám hatalmas szívű, önfeláldozó anyukát, régóta sejtik, hogy különleges és kivételes feladatot bízott rá a sors. 
Megpróbáltatásai azonban közel sem értek véget, mikor ikrei édesapja, István 50 évesen váratlan hirtelenséggel 2018 október elején elhunyt.

Az apuka halálát, amelyet szívelégtelenség okozott, pár napig be sem tudta jelenteni az ikreknek, kereste a megfelelő alkalmat, kereste a megfelelő szavakat. Majd a tragédia után 2 nappal belefogott élete legnehezebb beszélgetésébe.
A fiókból előkereste Hunor kisfia egyik óvodában készült rajzát, hogy annak segítségével magyarázza el, mi történt. Ami ezután következett, arra még ő maga sem számított...
Az anyuka írása következik.


Horváth István, az apuka az ikerekkel: Hunorral és Nimróddal - itt még nem sejtette, hogy szívbetegsége ilyen komoly

Apa egy másik bolygón

- Hunor, emlékszel? Ezt rajzoltad tegnapelőtt az oviban és mondtad, hogy Apa a másik bolygóra elment... - így kezdtem, aztán, hogy a szíve beteg volt, gyorsan vert, összekeveredett a szívverés és megállt. És Apa elaludt, és nem ébred fel soha többé. És már nem láthatjuk őt, nem találkozhatunk vele.
- Apa meghalt? - kérdezte.
- Igen, Apa meghalt. Most a messzi bolygón van, az angyalokkal, a csillagok között. Jöttek érte űrhajóval és elvitték. 
- Én már tudtam, hogy meghalt, mert láttam a szívét!
- Hogy láttad, Hunor?
- Mert kívül dobogott. Le is rajzoltam. Nézd! Apa szíve itt van, piros. Ezek a narancssárga vonalak pedig itt a repedések. Mert megrepedt a szíve és trutymóvá vált. Itt folyik ki oldalt. Ezek a vonalak itt. Látod?
- Ezt mikor láttad, Hunor?
- Nem tudom, csak láttam. Régebben sokszor láttam a szívét.
- És még mit láttál?
- Inkább hallottam, hogy hangosan dobogott.
- És Hunor, anyának miért van ilyen sok keze és mik vannak a kezében?
- Ezek fegyverek. Mert Anya erős, és harcos. Harcolni fog értünk Nimróddal. Nézd! Ez itt a legerősebb keze. És Anya örökké élni fog.


Hunor rajza: "Nézd! Apa szíve itt van, piros. Ezek a narancssárga vonalak pedig itt a repedések"


- Tudod, Hunor, Apa szíve mindig szeretni fog minket és Apa lát minket a messzi bolygóról.
- De ha meghalt, nem láthat!
- De távcsővel láthat. Varázstávcsővel.
- De meghalt, akkor nem lát.
- A teste meghalt, de a lelke él a messzi bolygón, ahol sok más lélek él és angyalok közt van.
- De angyalok nem is léteznek!
- De léteznek, Hunor. Úgy léteznek, hogy elképzeljük őket. Ők jók és szeretnek minket.
- Hol láthatok angyalokat? Az interneten?
- Elmegyünk majd a templomba és ott vannak angyalok, akik szobrok. De a lelkük nekik is a messzi bolygón lakik - Papa így magyarázta el Hunornak.
- Rendben. Akkor majd nézzük meg mi is Apát távcsővel.
- Hunor, csak ő láthat minket, mi őt nem láthatjuk. De majd ha már nagyon nagyok és felnőttek leszünk, és öregek, akkor mi is meghalunk és elmegyünk Apához a távoli bolygóra űrhajóval.

Hunor nem sírt, csak nagyon szomorú volt. Még túl kicsi hozzá, hogy igazán megértse. Lehet, hogy nem is fog rá emlékezni. 
Az élet pedig megy tovább...
Apa nélkül. Így nő fel Hunor és Nimród.
Amit tőlem telik, megteszem, de őt számukra pótolni nem tudom.

Nikoletta az eltelt évek alatt több ezer szülőnek segített önzetlenül és fáradhatatlanul – a sokszor életmentő tanácsaiért, informatív előadásaiért sosem kért pénzt. Barátai úgy gondolták, hogy most eljött az idő, hogy a kedves és együttérző közösség viszonozza Nikoletta fáradozását. Az alábbi adományozó linket a tragédia után barátai készítették a család számára.

3 EGYSZERŰ LÉPÉSSEL TE IS SEGÍTHETSZ AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ NIMRÓDNAK, HOGY ŐSSEJTKEZELÉSSEL Ő IS BESZÉLHESSEN! KATTINTS ERRE A LINKRE!


Horváth István élt 50 évet

István temetésére, amelyre 3 nappal a fiúk születésnapja után került sor, rengetegen éreztek - köztük ismeretlen anyukák is jöttek Nikolettáékhoz külön kérés és bejelentés nélkül, hogy a gyerekekre vigyázzanak, főzzenek és ellássák a háztartást.
Azóta is rengetegen bátorítják Nikolettát, olyan sorstárs szülők is, akiket a győri anyuka nem ismer személyesen. Ebből merít most erőt, mert érezi: nincs egyedül, és nagyon sokan számítanak rá.

SZERETNÉL TE  IS SEGÍTENI A GYŐRI CSALÁDNAK? ÖTLETED, JAVASLATOD VAN, VAGY ADOMÁNNYAL TÁMOGATNÁD A 6 ÉVES AUTISTA NIMRÓD SPECIÁLIS KÜLFÖLDI KEZELÉSÉT? - IDE KATTINTVA MEGTEHETED!