Rövidfilmversenyt hirdetnek diákoknak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75 éves évfordulóján

• Szerző: MTI

Rajtunk múlik a jövő címmel rövidfilmversenyt hirdet diákoknak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75 éves évfordulóján az ENSZ bécsi Információs Szolgálata - áll a szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A versenyre minden 10 és 20 év közötti diák nevezhet, egyedül, vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek - emelik ki a közleményben. A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet, egyéb megkötés nincs - teszik hozzá.

A versenyre szeptember 12-ig lehet nevezni a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen, a kész filmeket november 10-ig kell megküldeni ugyanerre a címre. A regisztrációnak tartalmaznia kell az iskola nevét és címét, az iskolai kapcsolattartó személy nevét és elérhetőségét, a film elkészítésében részt vevő diákok korát és számát.

A versenyt a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben hirdeti meg - áll a közleményben. A beérkezett alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli, a nyertes rövidfilmet bemutatják a november 30. és december 10. között Bécsben megrendezendő "this human world" nemzetközi filmfesztiválon.

A verseny célja, hogy az emberi jogokat, valamint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét közelebb hozza a fiatalokhoz. A versenyt nemzetközi szinten az ENSZ partnerszervezetei népszerűsítik, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban pedig a helyi oktatási intézmények is meghirdetik.

Mint írják, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 2023-ban ünnepli 75. évfordulóját, ezzel kapcsolatban a szervezet közleménye kiemeli, hogy sok jogunk ma már magától értetődőnek tűnik, azonban az elmúlt évek konfliktusainak sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség a kihívásokkal való szembenézéshez.

Fotó: freepik.com