Szülés 30 felett: Hogyan befolyásolja a lányod későbbi gyermekvállalását, ha te későn szülted őt?

2018 Augusztus 15. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kutatás - Külföldi orvosok arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés az anyák életkora és a lányok gyermekvállalása között. 43 000 nőt vontak be a tudományos kutatásba.

Amerikai és kanadai kutatók azt szerették volna feltárni, hogy mennyiben befolyásolja-e a késői gyermekvállalás a lányok későbbi gyermekvállalását.
A kutatás eredménye mindenesetre meghökkentő: minél magasabb egy édesanya életkora, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az (idősebb) édesanya lánya felnőtt nőként nem vállal majd gyereket.

Magasabb a gyermektelenség a 30 éven felül szült anyák lányainak körében

43 000 amerikai és puerto rico-i nő vett részt a felmérésben, amelynek eredményét a Human Reproduction szaklap hozta nyilvánosságra.
A vizsgálatba bevont nők legalább 44 évesek voltak, 18%-uknak nem volt saját gyermeke. A kutatók arra vezették vissza a gyermektelenséget, hogy ezeknek a nőknek az édesanyjuk későn szülte őket.

30 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy valaki gyerek nélkül marad, ha az édesanyja őt 30-34 éves kora között hozza a világra.
35 éves kor fölött ennek esélye 40 százalékra növekszik.

Kutatók nem vizsgálták, hogy mi a valódi oka a gyerektelenségnek. "További vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy feltárjuk a további okokat, hogy vajon a biológia, a viselkedés vagy a szociológiai háttér-e az, ami felelős ezért az eredményért" - fejtették ki véleményüket a kutatók.
Mint ahogy arra sem ad választ a kutatás, hogy az idős anyaság miként befolyásolja a lányok későbbi termékenységét.

Ezzel ellentétben azonban, az apák életkora e tekintetben nem játszik jelentős szerepet.

Mikor szülnek a nők itthon?

A magyar nők átlagosan nem sokkal 28. életévük betöltése előtt szülik első gyermeküket, míg az uniós átlag szerint az első gyermeküket szülő nők esetében az átlagéletkor 29 év, közülük a legfiatalabb anyák Bulgáriában élnek, a legidősebbek Olaszországban.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországon 43231 gyermek jött világra elsőszülöttként. A vizsgált időszakban első gyermeküket szülő magyar nők átlagosan 27,8 évesek voltak. A nők 10,8 százaléka volt 20 évesnél fiatalabb, 48,1 százalékuk volt huszonéves, 38,7 százalékuk 30 és 39 közötti, és 2,4 százalékuk volt 40 évnél idősebb, amikor első gyermekét világra hozta.

Forrás: academic.oup.com, MTI
Fotó: Pixabay