5 ok, amiért hagyjuk a gyerekeket egyedül játszani

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Szükség van arra is, hogy a gyereket időnként hagyjuk egyedül játszani.

 

Közös játék a testvérekkel, kortársakkal, nagyszülőkkel, apával és anyával mind-mind fontosak a kisgyerek fejlődése szempontjából. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy a gyereket időnként hagyjuk egy kicsit magában molyolni, mert a saját magával való elfoglaltság, az elmélyülés, az egyedüllét épp úgy hozzátesz a személyiségfejlődéshez, mint a közös interakciók.

Amikor a gyermekünk jól eljátszik magában egyedül, akkor próbáljunk meg a játékába nem bevonódni, hanem csendes szemlélőként a háttérből figyelni őt, ám ha hív bennünket, és arra kér, hogy játsszunk egy kicsit együtt, akkor engedjünk a kérésnek.

Egyes gyerekeknek nehezen jön össze az egyedül játszás, őket finoman lehet terelgetni, például kezdjünk el építőkockákból, fakockákból egy építményt építeni, majd lassan lépjünk át passzív szerepbe, és ha már megragadta a gyerek figyelmét és érdeklődését az építés, akkor hagyjuk őt egyedül alkotni.

Ha tudjuk, hogy a gyerek nem szeret építőkockázni, akkor kezdeményezzünk olyan játékot, amibe könnyen bevonható: gyurmázás, gyöngyfűzés, rajzolás - a lényeg, hogy egyedül foglalja el magát.

Miért jó, ha a gyerek egyedül játszik?

1# Javítja a koncentrációs képességet

Ha a gyermeked képes lesz időben elsajátítania az önálló játékot, akkor legkésőbb iskolás korára sokat fog ebből profitálni. Az egyedül való játék arra készíti fel az óvodás gyerekeket, hogy iskolás korára figyelni tudjon a feladatokra, tanulnivalókra, ami közvetve kihat a későbbi iskolai teljesítményre is.

2# Fejleszti a kreativitást és a logikus gondolkodást

Ha a kisgyerek különösebb irányítás nélkül egyedül jól el tud játszani, az a kreativitásra és logikus gondolkodásra is jól hat. Az egyedül játszás nem jelenti azt, hogy a gyerek fizikailag elkülönül tőlünk. Egészen nyugodtan legyünk látótávolságban, maradjunk a közelben, hogy a kisgyermek biztonságérzete megmaradjon, de ne avatkozzunk bele a játékba "drasztikusan": "Ezt ne ide építsd, hanem inkább oda!". Egyszerűen hagyjuk, hogy a gyerek mindenfélét kipróbáljon az adott játékkal, amit csak lehet, még olyat is, ami nem feltétlenül "rendeltetésszerű". Hagyjuk őt szabadon alkotni.

3# Önbizalmat ad

Hihetetlen önbizalmat képes adni egy-egy játék a gyerek számra. Megtanul problémát kezelni és megoldani. Rájön arra, hogy képes új és működőképes megoldásokat saját maga kitalálni, ami sikerélményt okoz. Kipróbál több mindent, átgondolja a kudarcait, kísérletezik, felfedez, újragondol, és végül, ha sikerül, akkor magabiztosnak érzi magát.

4# Problémamegoldó képességet fejleszt

Amikor a gyerekek egyedül játszanak, elmerülnek a saját érzelem- és élményvilágukba. Történeteket találnak ki, szereplőket, karaktereket alkotnak, helyzeteket alakítanak ki, amelyekre a saját válaszaikat adják.
Gondolkoznak, agyalognak, miközben újabb és újabb ötleteik születnek.

5# Oldja a feszültséget

Amikor a kisgyerek kitalál egy saját történetet, akkor tulajdonképpen a saját élményeit éli újra. Azzal, hogy a bábuival, plüss állatkáival eljátssza újra a helyzeteket, kioldja magában azokat a feszültségeket, amelyek a nap során felgyűltek benne. A saját történetei végén valahogy minden másképpen alakul, például úgy, hogy meg mer szólalni, vagy csak egyszerűen szebb és elfogadhatóbb lesz a vége a képzelt történeteinek.

Fotó: Freepik