Mi zajlik le a kisgyerek agyában, amikor a szüleivel ellenkezik?

• Szerző: PMM

"Azt mondtam, hogy állj! Ne csináld már!" - hangzik sokszor a dühös intelem. A kezdő szülők még csak remélik, a gyakorló szülők már tudják, hogy a kisgyerek dackorszakát nem lehet megúszni, ugyanis a dackorszak egy fontos állomása a kisgyerek lelki-szellemi fejlődésének.

Ha jobban belegondolunk, hogy a dacos ellenkezéskor mi zajlik le a kisgyerekek fejében, akkor könnyebben megértjük őket, sőt, talán segíteni tudunk nekik, és még mi is nehezebben billenünk ki az egyensúlyunkból.

Miért ellenkeznek a kisgyerekek?

A kisgyerekek agyának prefrontális rétege még nem teljesen fejlett. Ez az agyi terület a felelős többek között a kritikus gondolkodásért, a problémamegoldó képességért, az impulzuskontrollért, az ok és okozat közötti összefüggések megértéséért – írja a Creative Child.

Azáltal, hogy ez a terület még éretlen, hiába ismételgetjük a kicsinek, hogy mit ne tegyen, mit ne csináljon, az agya nem képes ellenállni az erősebb vágynak, hogy mégis megtegyen valamit. Még akkor sem sikerül neki, ha nagyon szeretne jó gyerek lenni, és tisztában van vele, hogy "rosszat" tesz. A szülő számára természetesen úgy tűnhet, hogy figyelmen kívül hagyja a kérését.

Központi idegrendszerének az a területe irányítja őt, amely az érzelmekért, az elemi túlélésért felelős. Ilyenkor a kisgyereket még a kíváncsiság és a felfedezőkedv hajtja. Ha kisgyerek dacos, akkor kiborulás, ordítozás, hasztalan büntetés helyett próbáljunk meg elfogadható alternatívákat kínálni számára. Ha szeret az ágyon ugrálni, és minket ez zavar, akkor szerezzünk be egy trambulint, hiszen az ugra-bugrálásra is időnként szükség van. Tartsuk kontroll alatt a gyereket mindaddig, amíg természetes ütemben az agya is olyan éretté nem válik, hogy képes lesz saját érzelmeit és akaratát kordában tartani.

A kép forrása: freepik.com