Mennyi szót kell ismernie az 1-3 éves gyereknek?

• Szerző: PMM

Mennyi szókinccsel rendelkeznek az 1-3 éves gyerekek? Mikor érdemes logopédus segítségét kérni? Szakértői vélemény.

Lauren Reinhardt ausztrál beszédterapeuta évek óta foglalkozik kisgyermekek nyelvi fejlesztésével. Véleménye szerint a szókincs nagysága szoros összefüggésben van a gyerekek iskolai és szociális sikereivel.

A szakember szakcikkben utalt egy tanulmányra, miszerint azok a gyerekek, akik gazdagabb szókinccsel kezdik meg az iskolát, sikeresebbek lesznek később.

Szókincs 1 éves korban

A kisgyerekeknek már pár szót kell használniuk.

Szókincs 1,5 éves korban

A gyerekek ebben az időszakban már 20 szót használnak. Ebben a korban még egyáltalán nem számít az, hogy artikuláltan és érthetően ejtik-e ki a szavakat.

Szókincs 2 éves korban

A logopédus úgy tartja, hogy ez egy mérföldkő a nyelvi fejlődésben - kétévesen legalább 50 szót kell ismerniük a gyerekeknek, amiket össze is illesztenek, például "sárga", "nap" vagy "nagy", "labda".

Szókincs 3 éves korban

A harmadik szülinap tájékán a kisgyerek szókincse már akár 1000 szó fölé is emelkedhet. Ezen kívül a mondataik már hétszavasak is lehetnek, és megkezdődik a szóképzés, illetve az idegenekkel való csevegés.

A szakember hangsúlyozza, hogy azok a gyerekek, akik bő szókinccsel rendelkeznek, könnyebben ki tudják magukat fejezni, így könnyebben néznek szembe a szociális, érzelmi és iskolai kihívásokkal.

Ha egy szülő úgy érzi, hogy gyereke nem tart ott a beszédfejlődésben, ahol kortársai, azt javasolja Reinhardt, hogy mindenképpen forduljanak szakemberhez.

Forrás: northshoremums.com
Fotó: freepik.com