7 ok, amiért hagyd a babát, kisgyereket mezítláb szaladgálni

2019 Július 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Minden gyerek imád mezítláb szaladgálni, ami nyáron nem csak jól esik nekik, hanem még egészséges is.

A mezítláb járás jótékony hatást fejt ki a szervezetre azáltal, hogy üdítő talpmasszázsként pezsdíti fel a vérkeringést és az érrendszert. Mivel erősíti a talpizmokat, kivédi a lúdtalp kialakulását, sőt, akár hátfájást, idegrendszeri panaszokat is képes megszüntetni - állítják a szakértők.

Vegyük sorra, hogy mely előnyei vannak annak, ha a gyerek nyáron mezítláb járkálhat ott, ahol a terepviszony ezt megengedi.

1.
Ahogy a pici már fel tud állni, és megteszi az első lépéseit, kedvezőbb számára, ha nem kiscipőben, hanem mezítláb totyog, ha zokni és cipőcske nélkül érzi először a talajt maga alatt. Ez többek között segít neki abban, hogy könnyebben megtalálja a helyes egyensúlyt és ezáltal biztosabban lépdeljen.

2.
A legújabb tudományos vizsgálódások rámutatnak arra, hogy azok a gyerekek, akik szívesen szaladgálnak mezítláb, azok intellektuális képességei jobban fejlődnek. E mögött az a teória áll, hogy ők az "összes érzékükkel" fedezik fel a világot.

Azzal, hogy mezítláb jár-kel a kisgyerek, több mindent érzékel a világból, mint aki nem. Több élményt, gazdagabb tapasztalatot szerez, illetve több - a külvilágból érkező - ingert dolgoz fel, ezáltal több összefüggésre jön rá, mint az, akit ezek az ingerek nem érnek. A kertben, homokozóban mezítláb játszadozva, a tapintás érzékével különböző textúrákat, hőmérsékletet, érzeteket tapasztal meg a kisgyerek - ezek kellemes vagy kellemetlen élményeket jelenthetnek számára, amikből tanul.

3.
A mezítláb játszadozó gyerekek több stabilitást és biztonságot éreznek lábaikban.

4.
A puha pázsiton, száraz leveleken, gömbölyű kavicsokon való mászkálás nyugalmat áraszt, és ezek élménye, megtapasztalása örökre bevésődik az emlékezetünkbe.

5.
Mindezeken túl, a gyereket megtanítja felfedezni a környezetét, arra, hogy közelebb kerüljön a természethez, és jobban megértse azt. Ezek mind olyan élmények, amely által a gyerek nem csak a külvilágot, hanem saját testét más fajta módon érzékelheti, és kezelheti.

6.
A mezítlábas járkálásnak fizikai hatásai is vannak, például segít a lábboltozatot megerősíteni. Szakértők arra bíztatnak, hogy a gyerekek időnként járkáljanak a lábujjhegyükön és a sarkukon is, ami jót tesz a lábfej egészségének.

7.
Ezentúl azt javasolják, hogy lehetőleg többféle felületen is járkáljanak zokni, illetve szandál nélkül, ami lehet fű, homok, veteményes földterülete, bármi, ami nem szúrós és veszélyes - az ezek által szerzett benyomások a belső világukat gazdagítják, és vezetik rá a totyogókat arra, hogy melyik felületen hogyan kell helyesen közlekedni.

A cipő mentességnek még van egy komoly előnye: garantáltan nem fülled, nem izzad meg benne a láb, ezért könnyebben kivédhetők a bakteriális, gombás felülfertőzések.

Valahol természetes, hogy attól tartasz: a gyerek megfázik, megvágja valami a kis lábát vagy elesik - ezért szűrd ki azokat a veszélyeket, amelyek baleseteket okozhatnak.
Csak azért ne tiltsd a mezítláb szaladgálást, mert veszélyes is lehet, hiszen láthatod, hogy mennyi egyértelmű előnnyel jár. Egy gyerek mindenből tanul, még abból is, amit te veszélyesnek tartasz (és közben nem feltétlenül az).

EZ IS ÉRDEKELHET: INGYENES MEZÍTLÁBAS PARKOK ORSZÁGSZERTE - FEDEZZÉTEK FEL EZEKET A TAPOSÓ ÖSVÉNYEKET A GYEREKKEL A NYÁRI SZÜNETBEN! »»

Saját lakásodban vagy kertedben is ki tudsz alakítani "házi mezítlábas ösvényt", amihez jobbára egy kis fantáziára és egy ügyes beszerző családtagra van szükség - erre mutatunk néhány nagyon jó példát a Pinterest-ről.

Amit használhatsz: só, toboz, falevelek, vékony ágak, szivacs, mulcs, finom kavics, bab, hosszú szálú felmosó rongy, kötelek-madzagok, szilikon formák, tojásdoboz, súroló kefék.
A lényeg, hogy a felület minél váltakozóbb legyen.

Forrás: Külföld