Babaszoba szellőztetésének 4 aranyszabálya! Fontos tanácsok a védőnőtől

• Szerző: Pálinkás Zsanett

A szellőztetés évszaktól függetlenül fontos jelentőséggel bír. Egy járvány idején különösen nagy hangsúlyt kap a babaszoba és az egész lakás alapos átszellőztetése - hívja fel a szülők figyelmét Pálinkás Zsanett védőnő.

- Ha nem szellőztetünk rendszeresen, akkor a levegőben penész, páralecsapódás és allergének egyaránt előfordulhatnak. Ezek nem csak a felnőtt szervezet számára nem kedveznek, hanem a babáknak, kisgyerekenek sem tesznek jót. Ha nem szellőztetünk rendszeresen a lakásban, a légszennyezettség alaposan megnövekedhet - hívja fel a figyelmet Pálinkás Zsanett védőnő. Az alábbiakban a szakember tanácsait olvashatjuk.

Szellőztetés előnyei

  • A rendszeres szellőztetés miatt beáramló friss levegő az agy jobb oxigénellátását eredményezi.
  • Nem csak a baba, de a szülők is jobban alhatnak, ha friss a levegő a lakásban.
  • A rendszeres szellőztetés a baba és anya hangulatára is jó hatással van.

1. Nem mindegy, hogyan történik a szellőztetés

Rendszeres időközönként (3-4 óránként) törekedni kell arra, hogy az ablak nyitva legyen legalább 3 percig. Ha van rá lehetőség, a babát át kell vinni egy másik szobába, ugyanis akkor a leghatékonyabb a szellőztetés, ha teljesen kinyitja az édesanya az ablakot. A baba elkülönítésére pedig azért van szükség, hogy ne legyen huzatban a kicsi, és a kitárt ablak miatt elkerülhető legyen a balesetveszély.

Az anya maradjon a baba mellett, amíg a másik helyiségben megtörténik a levegőztetés. Néhány percet érdemes várni a szellőztetés után mielőtt átviszi a babát a friss levegővel megtelt helyiségbe, hiszen szükséges, hogy kicsit felmelegedjen újra a szoba levegője.

Babaszoba szellőztetése télen
Télen a fűtési szezonban erre fokozottan javasolt figyelni. A nagyobb hőmérséklet-változás miatt a baba könnyedén meghűlhet a lakásban is.
A 3 perces gyors szellőztetés hatékonyabb, mint a tovább nyitva tartott buktatott ablak. Minden helyiséget érdemes ezzel a módszerrel alaposan átszellőztetni naponta többször.

Tetőtéri babaszoba
Tetőtéri ablak esetében az ablakok egyidejű nyitásával, kereszthuzat létrehozásával azonnali eredmény érhető el, és elegendő szintén 2-3 percig nyitva hagyni az ablakokat.

Legyen napi rutin a szellőztetés
A napi szellőztetést ébredés után javasolt elkezdeni. A babaszobát, hálószobát és nappalit fokozatosan sorba szellőztesse ki az édesanya. Főzéskor napközben javasolt figyelni arra, hogy a konyhában is rendszeres legyen a szellőztetés. Valamint étkezés, takarítás után, lefekvés előtt is legyen kiszellőztetve a lakás.

2. Szmogos és pollen dús időszakban másként szellőztessünk

Az édesanya próbálja nyomon követni a szmog és pollen naptárt a lakhelyének megfelelően. A levegő szennyezettsége ugyanis sok tényezőtől függ. Nagyobb városokban a forgalom miatt lehet a levegő minősége rosszabb. A hűvösebb hónapokban a fűtés is okozhat rossz levegő minőséget. Forgalmas út mellett, városban, ahol nagyobb lehet a szmog szennyezettség, az édesanya hajnalban és este végezzen egy nagyobb szellőztetést.

A szennyezett levegő a baba légútjait irritálhatja, akár allergiás vagy asztmatikus tüneteket is produkálhat. Érdemes a pollenkoncentrációt is figyelemmel kísérni. Magasabb pollenkoncentráció értékeknél szintén nem javasolt a gyakori szellőztetés. Főként, ha a gyermeknél korábban allergiás betegség tünete jelentkezett vagy allergiás betegség igazolódott.

3. Páratartalom ellenőrzése szellőztetés után

A levegő páratartalma ne legyen túl magas, hiszen nagyon sok betegség forrása lehet. A fokozott páralecsapódás a gombák és baktériumok számára nyújthat kedvező környezetet, valamint a poratkák is könnyedén elszaporodhatnak. A legideálisabb relatív páratartalom 40-60% a lakásban. Az ennél magasabb páratartalom a légzőszervekre negatív hatást gyakorolhat.

Érdemes belegondolni, hogy mennyi tevékenység jár fokozott páraképződéssel. A fürdés, frissen mosott ruhák lakásban történő teregetése és a főzés egyaránt páraképződéssel járhat. A fürdőszobában, ha nincs lehetőség a szellőztetésre, javasolt páraelszívó berendezést, szellőztető rendszert alkalmazni.

A fürdőszoba ajtót pedig akkor szabad kinyitni, ha a pára eltávozott.

Főzés során a páraelszívó készülék szintén nagy segítség lehet.

A téli időszakban a baba bőre könnyebben kiszáradhat a szárazabb levegő miatt, ilyenkor fokozott bőrápolásra is szükség lehet.

4. Évszaknak megfelelő szellőztetés

Télen a fűtés miatt gyakrabban alakulhat ki páralecsapódás. A rendszeres, rövid szellőztetés azonban biztosítja a megfelelő levegőt a lakásban.
Tavasszal, ősszel a pollenkoncentrációt figyelembe véve történjen a napi szellőztetés.
Nyáron a nagy melegben javasolt a lakás kora reggeli és késő esti szellőztetése, ugyanis a babák nehezebben viselhetik a meleget. A gyakori szellőztetéssel a lakás hőmérsékletének emelkedése váltható ki.

Vidéken, közel a természethez, ahol a levegő szennyezettsége minimális, tavasztól-őszig, akár naponta többször hosszabb ideig is nyitva lehet az ablak.

Szellőztetés vírusos időszakban

Betegségek idején is javasolt figyelni arra, hogy a friss levegő folyamatosan biztosított legyen a lakásban. A jelenlegi helyzetben a koronavírus megbetegedés megelőzése érdekében nem javasolt a babákat kivinni a lakásból. Így még nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő szellőztetés.

Szakértő: Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segíti a hozzá forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat. Folyamatosan támogatja az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.

Fotó a cikkben: Freepik