Kossuth-szónokverseny - egyperces TikTok-videóval lehet jelentkezni a felhívásra

• Szerző: MTI

Generációk közti különbségekről fognak vitázni a Kossuth-szónokversenyen azok a 16-30 év közötti fiatalok, akik egyperces TikTok-videóval jelentkezhetnek a felhívásra.

Szónoki tehetségüket, vitakészségüket és talpraesettségüket mérhetik össze idén a 24. Kossuth-szónokversenyre jelentkezők - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A 24. alkalommal megrendezett verseny egyik kiemelt témája idén a generációk közötti különbség lesz. A jelentkezők egy maximum egyperces, saját gyártású videóval jelentkezhetnek, amelyben többek közt a készpénzhasználat, a lexikális tudás, valamint az otthoni főzés mellett vagy ellen, ugyanakkor a generációk közti hasonlóságokhoz és különbségekhez kapcsolódva kell érvelniük.

A szónokverseny egy online és két jelenléti fordulóból áll. A szakmai zsűri értékelése alapján a döntőbe jutott versenyzők háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben egyaránt összemérhetik majd a tudásukat.

A jelentkezőknek október 20-ig a saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük a pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt YouTube-link formájában a szervezők által megadott e-mail címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek hashtageket a TikTokon, valamint jelöljék meg a kultura.hu csatornát is.

A döntőt november 11-én, a Nemzeti Színházban tartják, amelyre a videós fordulók legjobbjait hívják majd be. A legeredményesebb szónok 300, a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, de számos különdíjat is kiosztanak a szervezők.

Az idei verseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója lesz. Az esemény a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezésében valósul meg.

Forrás: MTI
Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ)