Szexuális együttlét a koronavírus-járvány ideje alatt: mit szabad és mit nem?

2020 Március 24.

Járványügyi szakértő: attól függ, hogy mit szabad és mit nem, hogy monogám párkapcsolatban élünk-e vagy sem.

Paul Hunter a Univerity of East-Anglia járványügyi szakértő orvosa a Huffington Post kérdésére elmagyarázta, hogy mi az, amit szabad, és mi az, ami kerülendő a szexuális együttlétek során.

Alapvetően nem mindegy, hogy valaki monogám párkapcsolatban él, vagy sem, mert ettől is függ, hogy mit kell kerülnie a párnak vírusjárvány idején.

Szex monogám párkapcsolatban

A szakember elmondta, hogy ha valaki a koronavírus-vírusfertőzés miatt alapvetően nem jár ki az utcára, és egyébként egészséges, illetve monogám párkapcsolatban él, az folytathatja a járvány előtti szexuális életét.

Aki önkéntes karanténban vonult és esetleg érzi is magán a tüneteket, vagy beteg, az próbáljon meg minél nagyobb távolságot tartani nem csak a partnerétől, hanem mindenki mástól! Ha az önkéntes karantén első hetében minden rendben, és nem jelentkeznek a tünetek, illetve a párunk is karanténba vonult velünk együtt, akkor - a szakember véleménye szerint - az első hét után már lehet szexelni, ugyanis az első három napban a legnagyobb a valószinűsége annak, hogy akkor fertőzzük meg a párunkat, ha egyáltalán megfertőzzük.

Szex több partnerrel

Azok számára, akik viszont gyakrabban cserélnek partnert, náluk már bonyolultabb a kérdés, mert így már jóval kockázatosabb a fertőzés veszélye. A szakember elmagyarázza, hogy a szexuális együttlétek orális része a problémásabb, ezért például a csókolózás jobb, ha elmarad.

Egyébiránt Hunter is osztja sokak véleményét, miszerint a jövő év elejére növekedni fog a születési arány a hosszú ideig tartó bezártság miatt.