Fantasztikus változáson megy át a nők agya, amikor gyermekük lesz!

2018 Július 16. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az állapotos kismamák óriási hormonális változáson esnek át a várandósság 9 hónapja alatt - ezzel sokan tisztában vannak. Azzal már kevesebben, hogy a terhesség idején, sőt még utána is, a nők egyes agyi területei szintén átalakulnak.

A terhesség ideje alatt a nőknél a hormonális változások mellett bizonyos agyi változások is végbe mennek. Például azok az agyterületek, amely a szociális észlelésért, szociális információfeldolgozásért felelősek, átalakulnak. Ezek azok az agyi területek azok, amelyek a gyerek ellátásáért és gondozásáért felelősek - állapítja meg egy tudományos tanulmány (Nature Neuroscience 2016; doi: 10.1038/nn.4458). Az apáknál ugyanez a változás nem volt kimutatható.

A terhességet a hormonháztartás megváltoztatásával kötjük össze. A progreszterontükör a 10-15-szörösére emelkedik, és a nőt elárasztja az ösztrogén. Ezek mind drámai kihatással vannak a szívműködésre, a vérmennyiségre, a bélben lévő tápanyagok felszívódására, amit számos korábbi vizsgálat igazolt már.
A korábbi vizsgálatok azonban kevés figyelmet fordítottak a hormonegyensúly változásának agyi működésre gyakorolt hatására. A rágcsálóknál például egyértelmű morfológiai elváltozás volt kimutatható az agyi funkciók terén, ami a szülés után az anyaállatok viselkedését befolyásolta.

A nőkön MRI vizsgálatot végeztek a szülés előtt és a szülés után
Hogy ez a jelenség létezik-e az embereknél is, annak Elseline Hoekzema, a Barcelonai Egyetem tudósa és kutatóstábja járt utána, akik egy 25 várandós nőkből álló csoport tagjait vették górcső alá.

A nőkön MRI vizsgálatot végeztek, egyet a szülést megelőzően, egyet pedig a szülés után. Az eredmények összehasonlításához 19 friss kispapát, 20 nem várandós nőt és 17 gyerek nélküli férfit is megvizsgáltak.

Csökken az agy térfogata a várandósság alatt

Az MRI felvételeken nem volt szemmel látható az az eredmény, amit végül egy számítógépes elemzés véglegesített: a terhesség idején az agy prefrontális és temporális lebenye minimális térfogat csökkenést mutat. Ezek azok az agyi területek, amelyek a szociális kogníciókért felelősek. 
Az apáknál, és annál a kontrollcsoportoknál, ahol nem ment végbe hormonális változás, ezt az agyi térfogatcsökkenést nem lehetett kimutatni.

Az agyi térfogat csökkenése Hoekzema szerint nem jelenti azt, hogy a terhesség alatt idegsejtek pusztulnának el. A pontos morfológiai okokra a tanulmány nem tért ki, valószínűsíthető azonban, hogy a hormonok az idegi kapcsolatokat képesek reorganizálni, úgy, ahogy ez a kamaszkori hormonális változásoknál is megtörténik. A tudós azzal a hasonlattal magyarázta a hormonváltozás okozta idegi szinapszisok leépülését, mint amikor a "fákat megmetsszük", mielőtt újra aktivizálódnak.

Anyai kötődés kialakulása áll a változás hátterében

A kutatók feltételezése szerint az agyi elváltozások nem járnak a kognitív képességek visszaesésével. Azok a nők, akik érintettek voltak, ugyanolyan jó teszteket írtak, mint azok a férfiak, akinél nem volt hormonváltozás, illetve azok a nők, akik nem voltak a vizsgálat ideje alatt állapotosak.

A "fametszés"-funkció valószínűleg az anyai kötődést hívatott életre hívni. A fiatal anyák eredményei szoros viszonyban állnak a szociális agyterületek térfogatcsökkenésével.

Ugyanezek az agyközpontok fokozott aktivitást mutattak az MRI vizsgálat során akkor, amikor az újdonsült anyukák elé a babáikról fotókat tettek.
További vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a változások a baba születését követően még két évig fennálltak - ezek nagyban befolyásolják az anyák hozzáállását a babájukhoz, az anyák kapcsolódását a gyermekükhöz.

A vizsgálat olyannyira megbízható, hogy ezzel az eljárással akár az is megállapítható egy nő agytérképéről, hogy az illető állapotos-e vagy sem.

Fotó: Freepik
Forrás: Nature Neuroscience 2016, arztblatt.de