Baba utónév: Miért szorítják ki az egyedi babanevek a hagyományos neveket? Melyek a leggyakoribb utónevek ma?

2018 Július 21. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Andrea, Mariann, Orsolya helyett ma már Hanna, Anna, Jázmin neveket adnak a szülők. A fiúknál a Bence, Máté, Levente a leggyakoribb név. Mi a névválasztási trend ma? Hogyan kell intézni, ha különleges és egyedi babanévre vágynak a szülők? 100 leggyakoribb női és férfi utónév listája a KSH-tól.

A hazai szülők többségénél jellemző, hogy olyan egyedi nevet szeretnének adni a babának, amely még egyáltalán nem szerepel az anyakönyveztethető nevek listáján. Ez esetben a névadást hivatalosan kell kérvényezniük a helyi anyakönyvezetőnél vagy a Miniszterelnökségnél (Hatósági ügyekért felelős államtitkár, 1357 Budapest, Pf. 6.). Az aktuális névadási szabályokról itt lehet tájékozódni.

Mi a névadási trend ma?

- Ma az a tendencia, hogy a szülők egyedi nevet szeretnének adni a babának, illetve az is egyre többször előfordul, hogy a szülők le szeretnék védetni a kiválasztott nevet. Tehát az egyediség az egyik irány. Ugyanakkor a divat is befolyásolja a szülők névválasztását, és szívesen adnak külföldi vagy ősi magyar nevet - mondja  el kérdésünkre dr. Raátz Judit az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa.

- Az, hogy különleges neveket adnak a szülők, az világtrend. Sőt, azokban az országokban, ahol kevésbé szabályozott a névadás, ott még inkább a különleges, egyedi nevekre vágynak a szülők. Ennek oka: a szülők a szokatlan névválasztással szeretnének a gyereküket kiemelni az átlag közül. Amerikai pszichológusok ezt a tendenciát kutatták is, és arra jutottak, hogy főleg az alsóbb néprétegben élők választanak extrém neveket, bízva abban, hogy ezzel gyermeküket különlegessé tehetik - magyarázza a szakember.

Bár a tradicionális, régi keresztneveket viselik a legtöbben Magyarországon, az újszülötteknek ma leggyakrabban adott utónevek között már nem szerepelnek a hagyományos nevek, mint az Erzsébet, Julianna, Katalin. Nagymamáink nevei helyett, a becéző vagy röviditett változatok a kedveltettebbek: Júlia, Kata, Elizabet.

A fiúk névadási szokásaiban is sok változás történt, bár a hagyományok az esetükben jóval konzervatívabbak. Ez azt jelenti, hogy az átlagot tekintve valamivel kevesebb az újítás, a fiúgyermekek még ma is gyakran az édesapjuk utónevét viselik. Így a László, a Ferenc, a Tibor vagy az András nem tűnt el az első 100 ma legnépszerűbb név listájáról, csak lejjebb csúszott azon.

100 leggyakoribb női és férfi név Magyarországon (KSH)

Ma a női nevek közül a teljes hazai lakosságot tekintve a leggyakoribb ugyan a Mária, az Erzsébet, az Éva és az Ilona (ebben a sorrendben), a férfiaknál pedig a László, István, József, János, István, a ma legdivatosabb keresztnevek között egyáltalán nem szerepelnek.
A legtöbben ma Magyarországon az alábbi táblázatban található keresztneveket viselik: ebben az újszülöttek és az idősek is szerepelnek. Ez az első 100 leggyakoribb női és férfi utónév. (KSH statisztika, 2015.01.01.)


Manapság ezeket a lányneveket adják a szülők:

1. Hanna

2. Anna

3. Jázmin

4. Luca

5. Emma

6. Nóra

7. Lili

8. Zsófia

9. Zoé

10. Csenge

11. Boglárka

12. Dóra

13. Réka

14. Viktória

15. Lilla

Manapság ezeket a fiúneveket választják a szülők:

1. Bence

2. Máté

3. Levente

4. Ádám

5. Dávid

6. Dominik

7. Dániel

8. Balázs

9. Milán

10. Gergő

11. Áron

12. Péter

13. Marcell

14. Tamás

15. Zalán

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének hivatalos utónévlistája itt érhető el, a jegyzék 2009 óta havonta frissül.
Fotó: Freepik