A tökéletes, ropogós házi kenyér receptje

• Szerző: Horváthné Csáki Katalin

A házi kenyér elkészítése nem bonyolult, csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, mert egy igazán finom kenyér lesz a jutalom. Másnap is friss és ropogós lesz.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 4 dl langyos víz,
  • 1,5 dkg élesztő,
  • 1 csapott ek só,
  • 1 csapott ek cukor,
  • 3 dkg olaj.

Elkészítés:

A kimért liszthez adjuk a sót és elkeverjük. Közepébe mélyedést csinálunk. 1 dl langyos vízbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 ek lisztet, majd felfuttatjuk. Miután felfutott (kb. 10 perc) a kimért sós lisztünk mélyedésébe öntjük, és hozzáadjuk az olajat és a maradék 3 dl vizet. Összegyúrjuk, addig dagasztjuk, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk. Ezt követően 2-3 órát hagyjuk kelni. Miután megkelt, átgyúrjuk és formázzuk. Lehet jénai edénybe, de jó a lábas is sütőformának. A sütőformába sütőpapírt helyezünk, beletesszük a tésztánkat és hagyjuk ismét kelni még 40 percig konyharuhával leterítve. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába egy kisebb lábasba vizet teszünk, amely gőzt biztosít, a segítségével magasabbra kel a kenyerünk sütés közben. Süssük 50-60 percig 200 fokon úgy, hogy legalább az első 40 percbe ne nyitogassuk a sütőajtót. Akkor jó, ha szép sötétbarna kenyerünk lesz.