Síelés gyerekkel: 4 gyermekbarát síterep a szomszédoknál, ahova érdemes még egy rövid hétvégére is kiugrani!

2019 Január 13. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Családi síelés - Amikor kisgyerekkel tervezünk síelést, akkor az egyik legfontosabb szempont, hogy a hely, ahova készülünk, viszonylag közel legyen.

Amikor kisgyerekkel tervezünk síelést, akkor az egyik legfontosabb szempont, hogy a hely, ahova készülünk, viszonylag közel legyen, illetve ne kelljen túl sokat autózni. Ezen vezérelv mentén négy kitűnő síterepet is ajánlunk, ami családi síelésre, rövid hétvégi kiruccanásra tökéletes választás lehet.

A negyven éven túlakban még elevenen élnek a gyerekkorig nyúló, kevésbé kellemes szlovákiai sí élmények, amelyek szerencsére mára már a múlté. A szlovák síterepek óriási változáson estek át, mondhatni az osztrák síterepekkel vetekszenek: színvonalas szolgáltatással, rendezett pályaviszonyokkal, kiváló liftekkel, sílifteknél normális várakozási idővel fogadnak bennünket. Szlovákia síterep kínálata elmarad ugyan az osztrákokétól, cserébe viszont jóval olcsóbbak a szállások, az éttermi étkezés is, illetve a napijegy is az ausztriai árszínvonal alatt van, ami családi síelés esetén nem utolsó szempont.

Aki régen járt arrafelé, annak tudni kell, hogy a szlovák vendéglátósok kedvesek, figyelmesek, idegen nyelveket jól beszélnek, és legfőképpen örülnek a magyar sí vendégeknek. Velünk ellentétben, a szlovák éttermekben például feltüntetik az étlapon az allergén összetevőket, és szinte alig tapasztalunk különbség árban a magasabb és az alacsonyabb kategóriájú éttermek között, azaz bármilyen sí büfébe, ismeretlen vendéglátóhelyre betévedhetünk, nem fogunk csalódni.

Mutatjuk azokat az osztrák és szlovák sípályákat, amiket szerintünk kisgyerekkel, kezdőkkel ideális lehet.

1. Donovaly (Szlovákia)

Távolság Budapesttől: 197 km, 3 órás autóút
Sípályák hossza: 11 km
További infó: www.parksnow.sk

Miért ide?
Egy nagyon barátságos "Gyerekország"-rész lett kialakítva az egészen kicsi gyerekek számára, ahol a legkisebbek valóban kedvet kaphatnak a síeléshez.
Donovaly hatalmas kabalafigurája időnként előbukkan, barátkozik, és fényképezkedik egy kicsit a gyerekekkel. Ugyanitt lehet "Dotto kisvonatozni", ami hatalmas élmény a kicsiknek, varázsszőnyegen utazni, biztonságosan szánkózni és hatalmasat sétálni az idilli sífaluban. Ami nagy előny még, hogy a kedves és hangulatos tanulópályákon magyar nyelvű oktatók is elérhetők.
Akinek már jobban megy a megállás és az elindulás, őket az étterem mögötti rövid pályaszakaszra viszik át, ahol a szülők kényelemesen, a meleg étteremből tudják követni, hogy hol tart a gyerek sítudása.

A piros és fekete pályák szerelmesei a kék pályáktól távol, egy másik hegyszakaszon síelnek, tehát a kezdők, kevésbé jól síelők itt valóban zavartalanul tanulhatnak.
Nagy kedvenc továbbá az este 9h-ig reflektorral megvilágított pálya, ami a nagyobb és rutinosabb gyerekeknek nyújthat izgalmat.
Január-februárban, amikor gazdagon esik a hó, be lehet fizetni kutya szánozásra, ami alatt egy téli meseerdőbe röpítenek minket lovas szánon - igazán felejthetetlen családi élmény lehet, ezért ha tehetjük, ne hagyjuk ki.

Szállástipp
A Hotel Tatran egy hatalmas apartman szálloda gyönyörűen felújított apartmanokkal, amiben nem lehet csalódni. Kisgyerekkel ideális, lift és étterem is működik a házban, ezért babás családoknak kimondottan ideális.

2. Chopok-Jasna (Szlovákia)

Távolság Budapesttől: 260 km, 4 órás autóút
Sípályák hossza: 45 km
További infó: www.jasna.sk

Miért ide?
Jasna-t Donovaly-tól további egy óra autózásra érjük el. Rengeteg étterem és szálláslehetőség adott, és jóval több pályán lehet síelni, mint Donovaly-ban. Kellemesen lankás, fenyőfákkal övezett erdei pályák, tanpályák, katicabogár-felvonó, buborékos felvonók, csiga lassan mozgó négyüléses felvonó, a csúcsról jó időben páratlan látvány és megannyi élmény várja a családokat Chopok-Jasna. Főképpen azoknak a gyerekes családoknak ajánljuk, akik már túl vannak a tanulós időszakon, és már nem csak ugyanazon a pályán szeretnének egész nap csúszkálni, hanem némi változatosságra vágynak.

Az a gyerek, aki átfér a gyerek számára kialakított "kiskapun": ingyen síel, tehát a 6-7 év körüli gyerekeknek még nem kell váltanunk napijegyet.
A környék számos kirándulási lehetőséget, wellnessezést, cseppkő-barlanglátogatás is tartogat. Chopok-Jasna egy rövid vagy hosszú hétvégére tökéletes választás.

Szállástipp
Több pályaszállást foglalhatunk egészen közel a lifteknél igénynek megfelelően, például az egyik ilyen a pár szobás Chata Lucky apartmanház, ami gyerekeseknek is ideális.

3. Semmering-Hirschenkogel (Alsó-Ausztria)

Távolság Budapesttől: 300 km, 3 és fél órás autóút
Sípályák hossza: 14 km
További infó: www.semmering.com

Semmering fő látványossága a kivételesen szép éjszakai megvilágítás, ezért is kapta a Zauberberg, azaz Varázshegy nevet - ezzel Ausztria legnagyobb esti síterepe a Semmering-Hirschenkogel. Nem csak a magyar, hanem bécsi családok kedvelt síterepe is több érdekes gyerekeknek kialakított attrakcióval.

4. Annaberg (Alsó-Ausztria)

Távolság Budapesttől: 340 km, 4 órás autóút
Sípályák hossza: 12 km
További infó: www.annaberg.info/skigebiet-annaberg

Miért ide?
Bécstől további 1 óra autóútra található ez a mesés alpesi táj, ahova, ha egyszer eljutunk, akkor mindig visszavágyunk ide. A hozzánk legközelebb eső osztrák sípályák közül az egyik. Nagyon hangulatos, nyugodt síterep, amit elkerül a sí-tömegturizmus.
Annabergen egy remek, síelőktől elkerített (fizetős) szánkópálya is található, ahol felfelé varázsszőnyeg szállítja a dombtetőre a kis szánkózókat.
A gyermekek 6 éves kor alatt egy síbérletet váltó felnőtt kíséretében ingyenesen használhatják az Annaberg felvonóit.

Szállástipp
Annaberg előtt 10 percnyi autózásra található Türnitz nevű kicsiny alpesi mesefalu festőien szép és tarkabarka házaival, ahol egy szívélyes magyar család üzemelteti az Annamária Vendégház Türnitz-t. Nagyon kedvesek a háziak, és isteni jól főznek, az árak pedig kedvezőbbek a környékbeli szálláshelyekhez képest.


Türnitz tarkabarka házai a főutcán, Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Annamária Vendégház Türnitz, Fotó: papasmamasmagazin.hu