Felháborodott a szomszéd az autista kisfiú viselkedésén, aki most gyámhatósággal fenyegeti az anyát

2019 Január 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A szomszéd azzal fenyegetőzött, hogy feljelenti az egyedülálló anyát a hatóságoknál, ha a gyerek továbbra is hisztizik.

Ana Gray új-zélandi anyuka január 2-án kinyitotta a postaládáját, és egy kézzel írott levelet talált benne. A levél nem egy megkésett újévi üdvözlőkártya volt, hanem egy felháborodott szomszéd fenyegető üzenete.

Az ismeretlen szomszédot, aki még véletlenül sem írta alá a levelet, az zavarja, hogy az anyuka kisfia minden nap visít.
Tagadhatatlan, Wiremu, a kisfiú valóban minden nap dühkitöréssel küzd.

Habár a főbérlő igen, de a többi lakó nincs azzal tisztában, hogy a kisfiú kitörései az állapotával vannak összefüggésben: őt korábban általános fejlődési zavarral és autizmussal diagnosztizálták.

"Ha nem tudsz arról gondoskodni, hogy ne hisztizzen a gyereked, akkor nem csak a főbérlőnek szólunk, hanem feljelentünk a gyámhatóságnál. Mi itt a házban nem tudjuk tovább elviselni az üvöltést." - szólt a panaszos levél.

Az anyuka megértette a szomszédok problémáját, és szeretett volna bocsánatot kérni a kellemetlen helyzetért, csakhogy nem tudja, ki írta a levelet, és kitől kérjen bocsánatot. Így nem maradt más, mint a Facebookra írta ki válaszát:

"Szívesen elmagyaráznám szemtől-szembe az ismeretlen személynek, hogy miért visít a fiam, de így sajnos nem tudom. Mi csak éljük a mindennapjainkat, és reménykedünk, hogy talán egy nap jobb lesz a fiamnak."

A 7 éves kisfiú az utóbbi időben valóban rossz idegállapotban volt, és jelenleg is egy fontos orvosi vizsgálatra vár, hogy az állapota valamennyire javulni tudjon. "Egyelőre mást nem tudok tenni, mint várok" - mondja az édesanya, aki az autista kisfiún kívül még másik 3 gyereket is nevel.

Megérti, és tudja, hogy a szomszédoknak terhes az autista kisfiú hangos viselkedése, de ő ennek ellenére is szereti a gyerekét: "Ő talán másoknak nem tökéletes, de nekem az" - írja posztjában.

Szenzoros túlérzékenység áll az autista gyerekek hangos viselkedése mögött

Sajnos az autista emberek iránti empátia hiánya itthon is gyakori, ha nem még gyakoribb, mint külföldön. Legutóbb egy olyan hazai esetről számoltunk be, ahol a bevásárlóközpontban tettek méltatlan megjegyezést egy ártatlan autista fiúra: "Az ilyennek az állatkertben a helye!" -szólt be a gyereknek neki egy vásárló.

Nem lehet elégszer felhívni a laikusok figyelmet, hogy az autizmussal élők eltérő viselkedését fejlődési zavaruk okozza, ami ellen képtelenek bármit is tenni. Ezt a rövid szemléletes videót megtekintve te magad is megtapasztalhatod, hogy mit érez egy gyerek, amikor egy hangos, fényárban úszó bevásárlóközpontban jár.

Forrás: Külföld