Ezt látja és érzi az autista kisgyerek, amikor bevásárlóközpontban jár (Videó)

2018 Április 05. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Egy autista kisgyerek másképpen hallja, látja, érzékeli a körülötte lévő tárgyakat, személyeket, történéseket, mint a neurotipikus gyerekek. A rövid, szemléletes videó az autizmus nehézségeivel küzdők életébe segít egy pillanatra betekinteni.

Az autista gyerekkel élő szülők és az őket fejlesztő szakemberek számára nyilvánvaló, hogy az autista gyerekek furcsa viselkedése mögött sok esetben a szenzoros túlérzékenység áll, amit a szakirodalom szenzoros hiperszenzivitásként emleget (ez lehet auditoros, taktilis vagy vizuális).
Autista felnőttek, írók beszámolóiból egyértelműen kiderül, hogy az autizmus nehézségeivel küzdők a beérkező ingereket másképpen fogadják és eltérően dolgozzák fel.

Ebből adódik, hogy egy lámpaizzó erős fényét egyáltalán nem érzi zavarónak egy autista, ezért egészen közel tartja a szeméhez, vagy ellenkezőleg, egy szép napsütéses délelőttön a játszótéren egy autista kisgyerek elképzelhető, hogy csak napszemüvegben képes ott tartózkodni.
A túl gyorsan beérkező képi információkat az autisták nem képesek ugyanazzal a sebességgel feldolgozni, mint, amilyen gyorsan a képek "feléjük áradnak", ezért elfordítják a tekintetüket, amikor szemkontaktust kellene tartaniuk.

A szenzoros túl- vagy alul érzékenység egyeseknek érintheti az összes érzékszervét: látást, hallást, szaglást, tapintást, ízlelést, vagy akár csak egyet ezek közül - ez egyénenként eltérő lehet.
Ilyen, amikor az autista gyerek befogja a fülét bizonyos zajoknál, ő ilyenkor úgy érzi magát, mint mi amikor mellettünk teljes hangerőn üvölt a rádió. Amikor a fülét befogja, igyekszik a zavaró hangingereket kiszűrni, magától távoltartani.
Ilyn, amikor egy autista gyerek öklendezik, ha a váróterembe lép, mert egy erős szag őt nagy mértékben ingerli (nekünk talán fel sem tűnne).
Az is előfordulhat, hogy a zuhanyrózsából kiáradó víz kelt a gyerekben kellemetlen vagy fájó érzéseket…

Ezt látja az autista kisgyerek, amikor bevásárlóközpontban jár - Videó

A lenti rövid videó azt próbálja meg láttatni laikusok, kívülállók számára, hogy ezeket az érzékelési, ingerfeldolgozási zavarokat milyen nagy nehézség árán tudják az autista gyerekek leküzdeni. Mindebből pedig az következik, hogy érzékenyen és megértően kell a problémjukat kezelnünk, szokatlan viselkedésüket megértenünk, mert ők ezekről egyáltalán semmit nem tehetnek.