Mit üzen a pszichológus az iskolakezdés kapcsán?

2020 Augusztus 23. • Szerző: MTI

Hogyan segíthetünk az óvodás gyerekeknek az iskolakezdés kapcsán? Miért fontos, hogy ne nyaralásból essünk be az iskolapadba? Miről szóljon a nyár utolsó 1-2 hete a családok életében? Válaszok a cikkben.

Azoknál a gyerekeknél, akik most kezdik az iskolát és új közösségbe mennek, nagyon fontos az a fogadóközösség, ahová érkeznek. Könnyebb a helyzete azoknak, akik az óvodából ismert társaikkal együtt ugyanabba az iskolába járnak majd, gyakori tapasztalat, hogy akik nem kedvelték egymást az óvodában, azok is jó viszonyba kerülnek ilyenkor - tette hozzá.    

Kiemelte, hogy akik másik közösségbe kerülnek, mindig tele vannak kérdésekkel, szorongással, de a szülők sokat segíthetnek. Például ha elmesélik saját élményeiket, az közelebb hozza a gyermekhez az iskolát, illetve az is segít, ha korábban már látta az intézményt, és nem teljesen idegen környezetben kezdi meg az iskolás éveket.  
Azt tanácsolta, hogy a szülők fogadják nyugodtan a változásokat, és biztassák a gyermeküket, hogy tudja majd teljesíteni az elvárásokat.   

Csehák Hajnalka hasznosnak nevezte, ha a gyerekszobát közösen rendezik be íróasztallal, székkel, valamint javasolta egy relaxációs sarok kialakítását, amit már akár óvodás korban érdemes létrehozni.

Pedagógus: "Ne az óvodából essünk be az iskolába"

Egy korábbi cikkünkben Kovács Mária pedagógus szakember elmondta: általában nehezebb az iskolakezdés azoknak a gyerekeknek, akik még a nyár utolsó heteit is az óvodában töltik. A szakember szerint, az átmeneti időszak nagyon fontos lenne a gyerekek életében, és a szülőknek az óvoda utolsó nyarán meg kell próbálniuk legalább az utolsó két hetet szabaddá tenniük a gyerekek számára.

- Az iskolakezdés főleg első gyerek esetében jár igen nagy stresszel az egész család számára, ezért nem lenne szabad még azon is idegeskedni, hogy a gyerek az oviból azonnal az iskolába megy. A szülőnek kellene nyugodtnak és higgadtnak maradnia, mert ez a feszült hangulat átragad a gyerekre is - hangsúlyozza.A nyár utolsó két hete a ráhangolódásról szóljon

Jó, ha a nyár utolsó hetében nem csak a gyerek, hanem az egész család ráhangolódik az iskolakezdésre, ugyanis csak ártunk azzal, ha a semmiből, egyszer csak elkezdjük a gyereket az iskolakezdéssel riogatni.

Először a szülőnek kell fejben felkészülnie a hosszú nyári pihenő utáni változásra. Ha a szülő feszültségmentesen át tudja állítani magát a tanévi menetrendre, az már fél siker, mert így a gyerek sem stresszként éli majd meg a változást.

Mindenképpen érdemes kerülni, hogy egy nyaralásból essen be a gyerek az iskolapadba, mert a szélsőséges váltás semmiképpen sem kedvez az iskolára való ráhangolódásnak.
Ahelyett, hogy a gyerekkel az "elmaradt" gyakorlást hirtelen elkezdjük bepótolni, inkább apró változásokkal vezessük rá őt a közelegő az iskolára, például kössük be közösen a füzeteket vagy rakjunk rendet együtt az íróasztal környékén.

Állítsuk vissza a reggeli korán kelést

Ügyeljünk a fokozatosságra: az a gyerek, aki a nyári szünetben este 11 óráig is fennmaradhatott, nem fog tudni 1-2 nap alatt visszaállni az esti 8 órás fekvéshez, így a reggeli korán kelés csak szenvedés lesz.

Tippek iskolakezdésre - összefoglalás

1. Meséljünk saját pozitív iskolai élményeinkről a gyereknek.

2. Nézzük meg előzőleg az iskolaépületét a gyerekkel.

3. Ne riogassuk a gyereket az iskolával, hanem biztassuk őt.

4. Rendezzük be közösen a gyerekszobát, vagy alakítsuk ki az új tanulósarkot.

5. Alakítsunk ki egy "nyugisarkot" a gyerekszobában.

6. A nyár utolsó két hete a gyerek valódi pihenéséről szóljon.

7. Ne a nyaralásból essünk be az iskolapadba.

8. A korán kelés visszaállítását kezdjük el időben.

Forrás: MTI, papasmamasmagazin.hu
Fotó: Freepik