Nehezebb az iskolakezdés azoknak a gyerekeknek, akik a nyár utolsó heteit is az óvodában töltik?

2019 Augusztus 18. • Szerző: Papás Mamás Magazin

„Az iskolakezdés főleg első gyerek esetében jár igen nagy stresszel az egész család számára, ezért nem lenne szabad még azon is idegeskedni, hogy a gyerek az oviból azonnal az iskolába megy” – mondja Kovács Mária pedagógus.

Az óvodából az iskolába történő átmenet akár úgy is megtörténhet, hogy a kisgyerek szinte az utolsó napokig az óvodában marad, majd pár nap elteltével az új és számára ismeretlen iskolában találja magát. Az az érzékenyebb lelkű kisgyerek, aki nem veszi könnyen a változásokat, annál előfordulhat, hogy alig marad ideje az új életszakaszra való ráhangolódásra, ami a sikeres és zökkenőmentes iskolakezdést nehezítheti meg.

Nem kedvez az iskolakezdésnek a szélsőséges váltás

Kovács Mária budapesti pedagógus tapasztalata azt mondatja, hogy általában nehezebb az iskolakezdés azoknak a gyerekeknek, akik még a nyár utolsó heteit is az óvodában töltik. Sőt, az sem túlságosan szerencsés, ha a gyerek a nyaralásból esik be az iskolapadba, mert a szélsőséges váltás semmiképpen sem kedvez az iskolára való ráhangolódásnak.

A szakember azt mondja, hogy az átmeneti időszak nagyon fontos lenne a gyerekek életében, és a szülőknek az óvoda utolsó nyarán meg kell próbálniuk legalább az utolsó két hetet szabaddá tenniük a gyerekek számára.

- Az iskolakezdés főleg első gyerek esetében jár igen nagy stresszel az egész család számára, ezért nem lenne szabad még azon is idegeskedni, hogy a gyerek az oviból azonnal az iskolába megy. A szülőnek kellene nyugodtnak és higgadtnak maradnia, mert ez a feszült hangulat átragad a gyerekre is - hangsúlyozza.

A rövid átmenetet is lehet megfelelően kommunikálni

- Ha úgy alakult, hogy rövid az átmenet, akkor fontos megfelelően kommunikálni, hogy "ezt az időszakot most lezárjuk, és jön egy új időszak". Ennek lehet valamilyen ünnepélyesebb keretet adni, például az utolsó napot megünnepelni az oviban, szépen elköszönni az óvó néniktől, dadusoktól.

A változást lehet érzékeltetni például azzal, hogy az oviba meg kis hátizsákkal mentünk, de az iskolába már iskolatáskával. Jó, ha a gyerek részt vesz az iskolai tanszerek összeállításában, a táska bepakolásában - mondja.

- Hasznos, ha a szülő kis jellemzést küld a gyerekről a tanító néniknek, illetve otthon is beszélgethetnek arról, hogy milyen lesz az új tanító néni: hogy hívják, hogy néz ki, milyen kedves tulajdonságairól lehet már most tudni. Fontos, hogy mihamarabb kialakuljon közöttük a bizalom - ez nagyon fontos, mert a gyerek megérzi - magyarázza a pedagógus, aki melegen ajánlja Janikovszky Éva könyveit, például az „Én már iskolás vagyok” címűt.

Fotó: Freepik
Szakértő: Kovács Mária általános iskolai pedagógus, Budapest