Életet menthet, ha jól látszik a gyerek az esős őszi időszakban - ezekre ügyeljünk!

2020 Október 14. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Sötét, esős őszi-téli reggeleken akár méterekkel is megnő a féktávolság! Ezért nem mindegy, hogy észre veszi-e időben az autó vezetője a zebrán áthaladó gyereket vagy babakocsis kismamát.

Az egyre később világosodó és egyre korábban sötétedő, borongós őszi-téli időszakban nem csak az autóvezetőknek, hanem bizony a gyalogosoknak is változtatni kell a közlekedési szokásaikon.

Rossz látási körülmények között az autóvezetők nem biztos, hogy a kellő időben észlelik-e a gyalogost, különösen, ha gyerekekről van szó, akik kiszámíthatatlanul tudnak közlekedni.

Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató az RTL Klub reggeli műsorában elmondta, hogy mire kell odafigyelnünk, amikor esős-csúszós reggeleken iskolába indulunk a gyerekeinkkel.

- Amikor autót vezetünk, akkor az információk 80%-át a szemünkön keresztül szerezzük. A nyálkás-csúszós, későn világosodó, korán sötétedő időszakban nagyon sokat jelenthet az, hogy milyen távolságról észleli a vezető a gyalogost - mondja a biztonsági szakértő.

A gyerekeket minél inkább láthatóvá kell tenni, ami a szülők feladata, például fényvisszaverő mellénnyel, matricával, táskával, szalagokkal, pántokkal, mert a láthatóság akár életet is menthet.

A biztonsági szakértő szerint egy-egy ilyen fényvédő eszköz használata "sok tíz métert jelenthet", mert ha az autóvezető időben észleli a gyereket, akkor le tudja venni a gázról a lábát, fékezni tud, ahhoz képest, mint ha a rosszul megvilágított gyerek fekete ruhában hirtelen kiszaladna az autó elé.

A csúszós-nyálkás útfelületen megnő a féktávolság

Maga a fékezés két részből áll: egyrészt észlelni kell a szituációt, fel kell fogni, másrészt le kell nyomni a gázpedált. A féktávolság nagyban függ a sebességtől, illetve attól, hogy milyen erővel tapossuk a féket, milyen a gumi felülete, mennyire csúszós, nyálkás az útfelület. Tudni kell, hogy esős időben mindig megnő a féktávolság.

Ám nem csak a gyerekek, hanem a zebrán átkelő babakocsis anyukák is fokozott veszélynek vannak kitéve. Portálunk minden évben külön felhívja a figyelmet az őszi-téli közlekedés veszélyeire.
Emlékezetes, amikor a zebrán szabályosan áthaladó kismamát gázolt el lassítás nélkül egy autó, vagy egy másik eset, amikor egy 8 hónapos kisbaba anyukáját ütött el egy gépjármű ugyanígy.

A legtöbb gázolás a zebráknál történik

A hivatalos statisztikák szerint, a legtöbb gázolás a gyalogátkelőhelyek környékén történik, ezért - akár gyerekkel sétálunk, akár babakocsival közlekedünk -, nagyon fontos meggyőződni gyalogátkelés előtt arról, az autó vezetője valóban észlelt-e bennünket.

Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni, és akár a szemkontaktus felvételével is meg kell győződni arról, hogy például az éppen kanyarodó autós átenged-e bennünket a zöld lámpát jelző zebrán.

Fotó: Freepik