Iskolaérettség: 3 és 5 éves korban mérik fel az óvodás gyermekek képességeit

2019 December 16. • Szerző: MTI

Kétszer, 3 és 5 éves korban mérik fel a gyermekek képességeit, így derül ki, hogy ki alkalmas az iskolakezdésre - mondta el Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új eljárásrenddel kapcsolatban.

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója hétfő reggel beszélt az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új eljárásrendről az M1 aktuális csatornán.

A főigazgató elmondta, 3 éves korban elvégzett vizsgálat során a legnagyobb hangsúly a nyelvi készségeken van.

Az 5 éves korban elvégzett vizsgálat során főként azokat a képességeket mérik fel, amelyek az írás-olvasáshoz, illetve a számoláshoz szükségesek. Ugyanakkor fontos az is, hogy a gyermek képes-e fenntartani a figyelmét, mert ha nem, akkor valószínűleg kudarcélmény érné az iskolában.

A kormány az Oktatási Hivatalt (OH) jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására és a kormányhivatalokat a hároméves korban esedékes óvodába járás ellenőrzésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban az MTI-vel.

2020: Felmentési kérelem iskolakötelezettség alól

A felmentést érintő változások a 6. életévüket betöltött, azaz tankötelessé vált gyermekek közül azokat érinthetik, akik óvodáztatását a szülők további egy évvel szeretnék meghosszabbítani, amire a törvény lehetőséget nyújt.

A visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése érdekében a szülőknek ezután az Oktatási Hivatal online felületén kell majd kezdeményezniük a felmentést.

A kérelmeket 2020. január 31-ig lehet beadni.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik