10 tény, ami miatt a gyereknek a szabad levegőn a helye

2020 Április 12. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Már akár fél órányi szabad levegőn történő sétával, játékkal, mozgással rengeteget tehetünk a kisgyerek egészséges testi és lelki fejlődéséért.

1. Tanulmányok sora bizonyította már, hogy a szabad levegőn játszó gyerekek magabiztosabbak és kreatívabbak azáltal, hogy egyéni tapasztalatokat gyűjtenek, döntéseket hoznak, siker és kudarcélményeket élnek át.

2. Pszichológusok szerint, azok a gyerekek, akik gyakran kötik, le magukat kinti játékokkal felelősségteljesebb felnőttek lesznek, mert megtapasztalják, hogy amit tesznek, vagy nem tesznek, annak következménye, súlya van.

3. A természet, az erdei séták, kirándulások jótékonyan stimulálják a kisgyerekek érzékszerveit. A test a folyamatos ingeráradatot, érzékeket megtanulja rendezni, és ezáltal az aktuális helyzetnek megfelelően tud majd reagálni.

4. A gyerekek természetszeretőbbek lesznek azáltal, hogy megismerik a környezetükben élő növényeket és állatokat.

5. A szabadban való játék, séta csökkenti a stresszhormon-szintet, oldja a feszültséget, szorongást, kedvező irányba befolyásolja a gyerekek hangulatát, biztosítja a nyugodt, pihentető alvást.

6. A kültéri játékok által a gyerek megtanul "kockázatni", megfelelő szülői korlátok mellett próbára tehetik bátorságukat, képességeiket, amire a gyerekszoba keretei nem tudnak megfelelő lehetőséget biztosítani.

7. A kortársakkal való közös játék fejleszti a szociális képességeket.

8. Számos tanulmány bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akik többet játszanak a szabadban, kisebb valószínűséggel lesznek később rövidlátók – egy kínai kutatás szerint heti 14 óránál több szabadban töltött idő hatására a gyerekeknél már két éven belül csökken a rövidlátás mértéke.

9. A szabad levegőn történő mozgás elősegíti az idegrendszer érését. Egyesek szerint már félórányi szaladgálás jótékony hatással van a gyerek kedélyállapotára, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a gyerekeknek napi 60 perc levegőzésre van szükségük testi-lelki fejlődésükhöz. A biciklizés, csúszda, libikóka mind-mind az egyensúlyozó rendszert fejleszti, amelynek nagyon fontos szerepe van a fejlődésben.

10. A szabadban történő játék fejleszti a koncentrációt, ami a sikeres iskolakezdés alapja.

Kezdőfotó: Freepik