5 alapos ok, amiért hagyd a gyereket sarazni, sárban ugrándozni!

2019 Május 01. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A gyerekek a világ felfedezői, akik mindent tudni akarnak - a sarazás pedig része ennek az izgalmas felfedező útnak.

A gyerekek számára a sarazás nem más, mint az érzékek ünnepe. Ha örömet szeretnénk gyerekeinknek szerezni, akkor engedjük őket a sárban ugrándozni vagy a sárban tapicskolni - mutatjuk az okokat, hogy miért.

1. Friss levegő

Jó levegőt szívni már önmagában jót tesz, a friss levegőn töltött idő a testnek és a léleknek is kedvez. A szabad ég alatt játszani pedig egészséges, főképp akkor, amikor a gyerekeink egyre inkább kezdenek eltávolodni a természettől, válnak egyre kényelmesebbé, és fordulnak a kütyük világa felé.

Már réges régóta tudjuk, hogy a napfény és a friss levegő gyógyító hatással bír, és a levegőt sokan "természetes fertőtlenítőként" tartják számon, ahogy a napfényt is: azon mikrobák többsége, amelyek a levegőben terjedő fertőzéseket okozzák, napfényen nem maradnak életben.

Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy a természetben töltött idő során megtanuljuk elfogadni és tudatosan használni a testünket, ami nagyobb önbecsülést ad.

2. Egyensúlyérzék és reakcióidő

A sárban ugrándozás többek között javítja az általános fizikai erőnlétet, a kitartást, az egyensúlyérzéket, sőt még a reakciót is.

Az egyensúly fejlődése 6-7 éves kor körül fejeződik be, így fontos, hogy legalább addig minél többször vigyük játszótérre a kisgyereket. Ha a gyermek mozgása ügyetlenebb, izgágább, botladozóbb, esetleg fél a magasságtól, a lépcsőzéstől, hintától, biciklizéstől, tehát térérzékelési és téri tájékozódási nehézségei adódnak, akkor mozgásos fejlesztés is javasolt, mert a mozgáskoordinációs zavar később olvasási és írási nehézséget okozhat.

3. Nagymozgás

Elképesztően fejleszti a nagymozgást, ahogy a kisgyerek nekilendülve nagy sebességgel páros lábbal a pocsolyába ugrik.

Ugyanígy fejleszti a nagymozgást az is, amikor a gyerek megmássza az avarból összerendezett "hegyet", vagy nagy erővel szétdobálja a levélkupacokat (ott ahol lehet). Nincs is ennél élvezetesebb flow-élmény egy kisgyerek számára!

4. Finommotorika

Amikor a kisgyerek kezébe veszi a homokot, kezeinek finom izmaival, bőrével érzékeli, megtapintja azt - az mind-mind érleli az idegrendszerét. Homokból sarat készíteni, majd a sarat várrá, "süteménnyé" formázni a legjobb dolog, amivel egy kisgyerek csak lekötheti magát. Nem csak a finommotorikus képességek fejlődnek észrevétlenül (később az íráshoz elengedhetetlenül szükséges), hanem a stressz is oldódik e közben.

5. Kóstolgatás

Onnan tudjuk, hogy a sárnak milyen íze van, hogy azt valamikor gyerekkorunkban mi magunk is megkóstoltuk - ezt a felfedezést nem hagyná ki egy gyerek sem. Ne aggódj, ha a kicsi a szájába vette a homokozó lapátot, mert ezáltal az immunrendszere erősödik.

Fotók a cikkben: Pixabay
Címkép: YouTube