KRESZ – Utazhat-e a baba menetiránnyal szemben? Mikor szabad használni ülésmagasítót és mikor nem? Szakértő válaszol!

2018 Április 12. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az autós ülésmagasítót sokan félreértésből szabálytalanul használják, holott az ülésmagasító nem számít integrált gyermekbiztonsági rendszernek, hétköznapi nevén gyerekülésnek. Még több félreértést okoz, hogy utazhat-e menetiránnyal szemben a baba vagy sem? Balesetelemző szakembert kérdeztünk.

A hungarocell anyagból készült, hipermarketekben is kapható egyszerű ülésmagasító nem tekinthető a KRESZ által előírt integrált gyermekbiztonsági rendszernek, úgy, mint a jóváhagyási számmal ellátott autós gyerekülés, ezért az ülésmagasító használatára más szabályozás vonatkozik, mint a gyerekülésre. A félreértéseket az adhatja, hogy nem mindenki ugyanarra gondol, amikor ülésmagasítóról, autósülésről beszélünk. A köznyelvi fogalmak tisztázása végett, képpekkel ia segítünk pontosítani a megnevezéseket.

 
Hasonló ülésmagasítót ma már minden hipermarket árul

Azért, hogy az ülésmagasító körüli leggyakoribb félreértéseket eloszlassuk, szakértőnket, Illés Jánost a Traffic Control Balesetelemző és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

A gyerekek szállítására vonatkozó KRESZ-szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló és folyamatosan módosuló 1/1975.(II.5) KPM-BM együttes rendelete szabályozza, amely közül kiemelendő, hogy:

1.
150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testsúlyának megfelelő autós gyerekülésben, rögzítve szállítható.

2.
Amennyiben a gyerek a 3. életévét már betöltötte és 135 centiméternél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyerekülés nélkül is utazhat, de csakis úgy, hogy biztonsági övvel rögzítve van.
Az ülésmagasító, mivel nem integrált gyermekbiztonsági rendszer, csak akkor jöhet szóba, ha a gyerek elmúlt 3 éves és meghaladta a 135 centimétert, azaz fiatalabb/alacsonyabb gyerekeknél nem szabályos. 3 éves kor után és 135 centiméter felett az autós ülésmagasító semmiképpen sem követelmény, hanem egy kényelmi, funkcionális eszköz.


Hauck Isofix Varioguard autós gyerekülés 10-18 hó (Fotó: emag.hu)

GYEREKÜLÉS JELÖLÉSEK, SZABVÁNYOK

R44 vagy R129 – mindkettő előírásnak megfelelő autósülés
Az Európai Unióban jelenleg két szabályozás van érvényben párhuzamosan a gyermekbiztonsági rendszerek jóváhagyására, ami annyit jelent, hogy az R44 vagy az R129 számú ENSZ-EGB előírás követelményeinek megfelelő gyermekülésekkel is találkozhatunk a boltokban.

Mire utalnak a számok, jelzések az autós ülés címkéjén?
A jóváhagyott gyermekbiztonsági rendszer címkéjén szerepel a jóváhagyási szám, amely tartalmazza az ENSZ-EGB előírás számát, a módosítássorozat számát és a sorozatszámot. Megtalálható egy körben lévő nagy "E" betű is, mellette pedig egy szám, ami arra az országra utal, ahol a jóváhagyást kiadták. A megfelelő kiválasztást segítő adatokat is fel kell tüntetni ezen a címkén, ezek eltérnek a két előírás tekintetében.
 
R44 gyerekülés – a gyerek testsúlyához igazodva kell kiválasztani
Az R44 számú ENSZ-EGB előírás eredetileg 1981.02.01. napján jelent meg, de azóta többször módosult, sokat szigorodtak a követelményei. Jelenleg ezen előírás 03. és 04. módosítássorozata hatályos, csak az ilyen számmal jóváhagyott termékeket szabad értékesíteni és használni is.

A megfelelő gyermekülés kiválasztását és felhasználhatóságát a jóváhagyási számot tartalmazó címkén feltüntetett, beépíthetőségüket jelölő kategóriák, tömegcsoportok, továbbá a burkolaton elhelyezett jelölések és használati útmutató segítik. A beépíthetőségük szerint lehetnek univerzális, korlátozott, fél univerzális vagy meghatározott járműtípusba tervezett kategóriájúak.

A tömeg szerint öt csoportba oszthatók:
0. csoport – 10 kg-nál kisebb tömegű gyermekek;
0+ csoport – 13 kg-nál kisebb tömegű gyermekek;
I. csoport – 9 és 18 kg közötti tömegű gyermekek;
II. csoport – 15 és 25 kg közötti tömegű gyermekek;
III. csoport – 22 és 36 kg közötti tömegű gyermekek.

R44 gyerekülés - mikor lehet menetiránnyal szemben beszerelni?
Az R44 számú ENSZ-EGB előírás meghatározza, hogy mely csoport- és kategóriakonfigurációkat lehet menetirányba néző vagy menetiránynak háttal beszerelhetőnek engedélyezni, tehát, ha már egy  jóváhagyott terméket nézünk, akkor az eleve meghatározott, melyik irányba kell beépíteni.
A 0. és a 0+ csoport gyermekbiztonsági rendszereit csak menetiránynak háttal beszerelhetőnek lehet jóváhagyni, ezért azok a rajtuk elhelyezett instrukcióknak megfelelően kizárólag így szerelhetőek be.

R129 gyerekülés - mikor lehet menetiránnyal szemben beszerelni?
Az R129 számú ENSZ-EGB előírás 2013.07.09. napján jelent meg, és kevésbé elterjedtek. Még nem adtak ki rá módosítássorozatot, tehát a jóváhagyási számában 00 található. Az R44 számú ENSZ-EGB előíráshoz képest eltérés, hogy nincsenek meghatározott tömegcsoportok, a gyermek magasságához igazodva választható ki a megfelelő termék, ezt a tartományt és a legnagyobb megengedett tömeget a jóváhagyási számot tartalmazó narancssárga címkén jelölik a gyártók. Kizárólag a jármű Isofix rendszeréhez csatlakoztathatóak, csökkentve ezzel a helytelen bekötések arányát.

Az R129 számú ENSZ-EGB előírás is kitér arra vonatkozólag, hogy milyen tájolásban lehet gyermekbiztonsági rendszereket jóváhagyni, és ennek megfelelően beépíteni. Szigorú szabály, hogy 15 hónapos korig a menetirány szerinti beépítés nem engedélyezett, amelyre külön címke is figyelmezteti a felhasználót. Minden terméken egyértelműen fel kell tüntetni a gyermekbiztonsági rendszernek a járműhöz viszonyított irányát, így abból megállapítható, hogyan szerelhető be.

Bármelyik előírás szerint is hagyták jóvá a gyermekbiztonsági rendszert, a címkén szerepel a jóváhagyási szám, amely tartalmazza az ENSZ-EGB előírás számát, a módosítássorozat számát és a sorozatszámot. Megtalálható egy körben lévő nagy "E" betű is, mellette pedig egy szám, ami arra az országra utal, ahol a jóváhagyást kiadták. A megfelelő kiválasztást segítő adatokat is fel kell tüntetni ezen a címkén, ezek eltérnek a két előírás tekintetében.
 

Fotó: Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Fontos tudni, hogy a szokásos haladási iránnyal ellentétesen az első üléséhez gyermekbiztonsági rendszer (autós babaülés) csak akkor szerelhető be, ha az autó üléséhez légzsákot nem szereltek fel gyárilag, vagy a légzsákot ki lehet kapcsolni. Erről a műszerfal jobb odalán található utalás, és a gépjármű indítókulcsával (vagy elektronikusan a menüben) ki és bekapcsolható.

Szakértő: Illés János a Traffic Control Balesetelemző és Tanácsadó Kft. ügyvezetője
Kezdő fotó: emag.hu