Terhes kismamáknál, szoptató anyáknál, kisgyerekeknél nem biztonságos az amalgám tömés a higany toxikus hatásai miatt

2018 Július 12.

2018 júliusától tilos amalgámmal tömni a terhes kismamák és a 15 éven aluli gyerekek lyukas fogait egy új Uniós rendelkezés szerint.

Uniós rendelkezés szerint 2018 júliusától tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait. Az anyag használatát egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra végleg meg kell szüntetni az európai fogászatokon.

A nagy mágneses térerejű (7 Tesla) MR-vizsgálatok higanyt szabadíthatnak fel az amalgámtömésekből. Júliustól az EU-ban terheseknél, szoptató anyáknál, 15 év alattiaknál tilos az amalgámtömés - tájékoztat elsőként a pharmaonline.hu.

Az amalgámos fogtömések anyagának mintegy 50 százaléka higany, aminek egyre több toxikus hatása ismert. Bár az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága a 6 évesnél idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél biztonságosnak tartja az amalgámos tömések használatát, addig az EU-ban 2018 júliusától új szabályozás lép életbe - írja a szakportál - tájékoztat a szakportál.

Az Európai Parlamentben elfogadott szigorítások lépnek életbe, azaz a higanyos amalgámtömések nem használhatók a terhes nőknél, a szoptató anyáknál és a 15 év alatti fiataloknál fogtömésre.

Az ÁNTSZ hamarosan külön levélben tájékoztatja a fogorvosokat arról, pontosan mit kell tenniük, hogy kezelési gyakorlatuk megfeleljen az uniós előírásoknak. A kormányzat ősszel a szakfőorvosok segítségével fölméri, van-e a mintegy 6000 praxisban megfelelő szűrő, amely megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe - írja a nepszava.hu

Fotó: Pixabay