Új kötelező védőoltást vezetnek be Magyarországon! Lázár János bejelentése

2018 Március 02.

Kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás - jelentette be Lázár János a 2018. március 1-jei kormányzati sajtótájékoztatón, a Kormányinfon.

Lázár János a Kormányinfón jelentette be, hogy 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások közé a bárányhimlő elleni védőoltás, amelyet két részletben kell beadni, 15 és 18 hónapos életkorban.

- A bárányhimlő elleni védekezés szempontjából az az optimális, ha a kisgyermekek a közösségbe kerülés előtt, 15 és 18 hónapos korban kapják meg a betegség elleni védőoltást - foglalja össze dr. Janitsáry Anna, infektológus szakorvos, a GSK orvosszakértője a penzcentrum.hu-n. A második adagot 6 héttel az első adag után célszerű beadni, de a két dózis beadása között legkevesebb 4 hétnek el kell telnie.

Bárányhimlő
A bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés, azonban immunhiányos csecsemőknél, illetve felnőtt korban és terhes nők esetében életveszélyes is lehet. A vírus leginkább belégzés útján terjed, elég 20-30 percet eltölteni a beteggel egy közös helyiségben.
A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőr bakteriális felülfertőződése és hegesedése, és előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is. Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét, az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között.

Fotó: Freepik