Számodra mi volt a fontos, mielőtt babát vállaltál? A magyar anyukák többsége ezt válaszolta

2018 November 19. • Szerző: MTI

Számodra mi volt a fontos mielőtt babát vállaltál: az egzisztencia, lakhatási körülmények vagy a biztos párkapcsolat? Esetleg más döntött? Egy - a BabaMama Expo-n végzett - friss felmérés többek között erre kérdezett rá. Íme, a válaszok várandós kismamáktól és kisgyerekes szülőktől.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss felmérése szerint a gyermekvállalásnál fontos ugyan az anyagi biztonság, de ennél sokkal lényegesebb a lelki-érzelmi háttér

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke vasárnap az MTI-nek elmondta: az intézet femlérést végzett a leendő szülők körében miként vélekednek a gyermekvállalásról. A kérdőívet már több mint kétezren kitöltötték. Hozzátette: a felmérés eredményét a www.koppmariaintezet.hu oldalon hozzák majd nyilvánosságra.

Az előzetes eredmények szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka azt mondta, nagyon lényeges a gyermekvállalásnál a lelki-érzelmi háttér, és ebben a tekintetben fontos, hogy a családbarát mentalitás minél inkább érvényesüljön az élet minden területén - tette hozzá. 

Mint mondta, a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy hasonlóan fontosak az anyagi szempontok. A válaszadók háromnegyede szerint a gyermekvállaláshoz fontosak a lakhatási körülmények, a biztos munkahely, az anyagi biztonság, a párkapcsolat stabilitása. Közel 100 százalék jelölte meg, hogy a gyermekvállaláshoz alapvető a testi, lelki, szellemi érettség. 

A válaszadók 52 százaléka szerint fontos a házasság a gyermekvállaláshoz, ezen belül is 48 százalék gondolja azt, hogy jó, ha már a gyermek megszületése előtt összeházasodnak a szülők. Az első gyermek születésénél lényeges szempontnak nevezték meg a válaszadók a kapcsolat érettségét, a munkahelyi és az anyagi biztonságot. A testvérek születését közel 80 százalék azzal indokolta, hogy a gyermek számára fontos, hogy legyen testvére. 

Kire számíthat a dolgozó anyuka?

A megkérdezettek 57 százaléka szerint a munka és a család összeegyeztethető, ugyanakkor a saját munkahelyét a válaszadók mindössze 30 százaléka nevezte családbarátnak. A válaszadók 73 százaléka szerint a családi jólét alapját a munkajövedelemnek kell adnia. 

A felmérés szerint a kisgyermekesek leginkább a párjuktól kapnak segítséget a gyermeknevelésben, de 50 százalékuk a nagymamára, negyedük a nagypapára is számíthat. 
Fűrész Tünde elmondta, kérdezték a kisgyermekeseket és babát várókat a boldogságérzetről is, és egyértelműen látszik, hogy a boldogságérzetet kifejezetten javítja a gyermek - ezzel a válaszadók 90 százaléka értett egyet, és közel 80 százalék mondta azt, hogy a gyermek születése teljessé teszi az életet. 

Forrás: MTI 2018. november 18.
Fotó: Freepic