8 tipp a munkába történő sikeres visszatéréshez! Milyen hibákat követnek el a kismamák, kisgyerekes anyukák? HR-szakembert kérdeztünk!

2018 Január 24.

Melyek azok a tipikus hibák, amit a várandós kismamák a terhességük bejelentésekor legtöbbször elkövetnek? Milyen szempontokat mérlegel a munkaadó a száraz munkajogi előírásokon túl, amikor a kisgyerekes anyuka a gyes-ről visszatérne? Hogyan kellene kulturáltan visszatérni a korábbi munkahelyre? Szakembert kérdeztünk.

Amikor egy fiatal nő értesül az örömhírről, hogy várandós lett, akkor máshol sem járnak a gondolatai, mint a születendő kisbaba körül, természetes, ha az állapotával intenzíven foglalkozó kismama munkakedve, munkához való hozzáállása jelentősen megváltozik.

A várandós kismamában ilyenkor két fontos kérdés vetődik fel: szülés előtt mennyi idővel fejezze be a munkát, illetve mikor és hogyan térjen majd vissza a munkába, ami a babavárás kezdetén még oly távolinak tűnik.
Még akkor is, ha a munkáltató osztozik a várandós kismama örömében, nem vehető zokon tőle, hogy a fejében már ott tornyosulnak az ezzel járó megoldandó feladatok és a sok nyitott kérdés, például, hogy ki és mikortól fogja ellátni a várandós kismama addigi munkakörét.

- Úgy vélem ez az egyik, ami a mai munkaerőhiányos piacon elég súlyos kérdés, és ami komoly feszültségeket, alkalomadtán indulatokat tud kiváltani. Hiszen nem mindegy, hogy például miként távozik a várandós kismama a szülési szabadságra, együttműködik-e a munkáltatóval, van-e már a terhessége időszakában konkrét visszatérési terve. Ezek a körülmények gyakran befolyásolják a későbbi munkába való visszatérés lehetőségeit – mondja Kállay Csongor hr-szakember, aki a jelenlegi Schiller-csoport hr-igazgatójaként közel 18 éve foglalkozik nagyvállalatok munkaügyeinek igazgatásával.

A fentiek után, nézzük, melyek azok a tipikus hibák, amit a várandós kismamák, illetve a munkába visszatérő kisgyerekes anyukák gyakran elkövetnek. A téma munkavállalói aspektusát Kállay Csongor szakmai meglátásaival járjuk körül.

Nem mindegy, hogyan hagyjuk ott a munkahelyet
- Amikor értesül róla a munkáltató, hogy el fogja „veszíteni” időlegesen a jól teljesítő munkavállalóját, akkor valójában kész helyzetbe kerül, sürgősen pótolnia kell a kieső kollégát.  A feladat felülír egy sor, amúgy is fontos és határidős feladatot, ami könnyen feszültséget szül, és mivel emberek vagyunk, óhatatlanul is kivetítjük indulatainkat annak okozójára, a munkavállalóra – magyarázza a szakember a bejelentés szokásos helyzete mögötti pszichológiát.

- Emlékszem, amikor a 3 fős osztályomon ugyanazon a napon 2 munkavállalóm jelentette be egymás után, hogy ők várandós kismamák, ráadásul veszélyeztetett terhesek is, és eldöntötték, hogy ők holnaptól nem jönnek dolgozni. De komolyan, mekkora annak az esélye, hogy ez megtörténjen? Semekkora. Mégis megtörtént, és másnaptól nem is jöttek a kolléganők. Gondoljunk csak bele, vajon mire fog emlékezni a munkáltató abban a helyzetben, amikor a kisgyerekes anyuka évek múltán bejelentkezik, hogy vissza szeretne térni a munkába? Mennyire érdemes ilyenkor kizárólag a száraz jogszabályokhoz ragaszkodni – világítja meg a kényes kérdést Kállay Csongor.

„Akkor én holnaptól jönnék dolgozni”
A hirtelen távozás után a másik helyzet, amit sokszor ügyetlenül oldanak meg a nők, az azonnali visszatérés igénye.
- Talán viccesnek tűnik, de elég gyakori hiba a fenti, kisgyerekes anyukák szájából elhangzó kijelentés. Gyakran előfordul, hogy a kisgyerekes anyuka a tervezett idő előtt szeretne visszatérni a munkába, vagyis még a gyed, gyes időszakának lejárata előtt, amiról korábban nem szólt a munkáltatójának. Ez a másik olyan helyzet, ami szintén sokkolóan hathat a munkáltatóra, hiszen már felvett új dolgozót a távol lévő kolléga munkakörére, és lehet, hogy még elégedett is az újólag felvett kollégával, de most záros határidőn belül munkát kell találni kettejük közül valamelyiknek, kevésbé szerencsés esetben esetleg valamelyik dolgozóját el kell bocsájtania – teszi hozzá.

„Ugyanazt a munkakört akarom, mint amit szülés előtt végeztem”
- A munkavállalók jellemzően ugyanúgy, ugyanazt a munkát akarják tovább végezni, mint mielőtt elmentek volna szülési szabadságra, azonban kevés olyan munkahely létezik ma Magyarországon, ahol 2-3 évente ne lenne valamilyen átszervezés, átalakítás. Emiatt is lehetséges, hogy a munkavállaló visszatérésekor már rég nem létezik a munkaköre, vagy létezik csak egészen más tartalommal.
Talán ez az eset a legjellemzőbb, amit a munkába visszatérő kisgyerekes munkatársakat jellemzi. Mi ezekre a megoldás?

- Ezeket a kínos, feszültségekkel teli helyzeteket könnyen meg lehet előzni, a kulcs: az együttműködés. Ahogy egy párkapcsolatban, ugyanúgy az ilyen esetekben is az információk, elképzelések megosztása a leghatékonyabb módszer. Mindent meg lehet beszélni és tisztázni a munkáltatóval, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket – tanácsolja a szakember.


 "Az információk, elképzelések megosztása a munkáltatóval a leghatékonyabb módszer" - Kállay Csongor hr-szakember


8 tipp a munkába történő sikeres visszatéréshez

1. Legyen egy tervünk, hogy mikor akarunk visszatérni a munkába.

2. Időben jelezzük visszatérési szándékunkat, az első kapcsolatfelvétel minimum 6 hónappal a tervezett visszatérésünk előtt történjen meg.

3. Legyünk tisztában a képességeinkkel: erősségek, gyengeségek, fejlesztendők.

4. Képezzük magunkat a gyed, gyes ideje alatt. Az internet világában bármihez hozzá tudunk férni, és a legtöbbször ingyen. Ne vesztegessük az időnket!

5. Legyünk nyitottak az újra! Azért mert még nem csináltunk valamit, nem jelenti azt, hogy nem fogunk vele boldogulni. Sőt, még az is megtörténhet, hogy élvezetesebb feladatot kapunk, mint, amit előzőleg végeztünk.

6. Személyesen (!) egyeztessünk a munkáltatóval, és ne emailben vagy telefonon – ezzel nem csak egy adat leszünk a munkáltató számára, hanem személlyé válunk a szemében.

7. Alakítsunk ki szimpátiát személyünkkel kapcsolatban. Érdemes felvenni a kapcsolatot a volt közvetlen vezetőnkkel, volt kollégáinkkal. Érdeklődjünk a volt vezetőknél a gyed, gyes ideje alatt, hogy mi változott a munkában, milyen lehetőségek adódtak azóta. Nagy előnyt jelenthet, ha sikerül egy olyan támogatót nyerni magunknak, aki ragaszkodik a személyünkhöz, és velünk akar dolgozni.

8. Működjünk együtt a munkáltatóval, a kompromisszumra törekedjünk, hogy mindenki elégedett legyen.

Szakértő: Kállay Csongor, a Schiller cégcsoport személyzeti vezetője.