5 szuper beszélgetős családi játék, ami közben észrevétlenül megoldódnak a családi konfliktusok!

2018 November 20.

Játékos, beszélgetős gyakorlatokat mutat Baradlai Emőke pszichológus - családi konfliktusok kezelésére, egymás jobb megértésére. Próbáld ki még ma a gyerekeddel, férjeddel, anyósoddal vagy a nagyszülőkkel közösen!

Baradlai Emőke pszichológus, a Borka füzetek egyik szerzője ad gyakorlatias tippeket családi konfliktushelyzetek kezelésére, hogy könnyebben odafigyeljünk egymásra, hogy megértsük, mindannyian változunk, miközben családtagjainkkal közösen ráébredünk: milyen mélyen gyökereznek sérelmeink.

1. gyakorlat: Mit érzel most?

Cél
Egymás meghallgatásának gyakorlása, egymás jobb megértése. 
 
Így végezzétek
Kérd meg a családtagjaidat, hogy próbálják ki veled a következő gyakorlatot. Válassz egy családtagot, és mondjátok el egymásnak, mit éreztek az adott pillanatban.
Példák: „Most éppen ijedt vagyok", "feszült vagyok", "zavarban vagyok", "boldog vagyok".
Ezután a partnerek köszönjék meg egymásnak a figyelmet anélkül, hogy véleményt mondanának. 
 
Most mondjátok el egymásnak, mi az, amitől értéktelennek vagy értékesnek érzitek magatokat. 
Ha befejeztétek a gyakorlatot, osszátok meg a többiekkel újra, hogy hogyan érzitek magatokat. 
 
Tipp
Ez új dimenziókat nyithat a régi kapcsolatokban is, segít, hogy valódibb legyen a viszonyotok.
 

2. gyakorlat: Milyen új dolgok történtek veled mostanában?

Cél
Segít, hogy megértsük, állandóan változunk. Jobb alkalmazkodást eredményez, ezáltal a család erősödik. Segít a jelenben látni egymást, és nem a két hónappal ezelőtti állapoton rágódunk.
 
Így végezzétek
Válassz ki egy vasárnap délelőttöt, amikor az egész család együtt van. A téma a következő: „Milyen új dolgok történtek velem mostanában?”. Mindenki sorban beszéljen erről, nem csak a gyerekek, akiknél a változások nyilvánvalóak. Fontos, hogy a feltétel nélküli szeretet jegyében beszélgessetek, ne bíráljátok egymást. 
 
A változás lehet testi, például „3 centit nőttem!”, új készség, új vicc, vagy új kérdések is.

3. gyakorlat: Felmenőid mely tulajdonságát véled felfedezni a párodban?

Cél
Rájöjjünk, hogy amikor a párunk egy-egy tulajdonságára reagálunk túlzóan, indulatosan, az a gyermekkori tapasztalataink miatt lehetséges.
 
Így végezzétek
Helyezkedj el egy kényelmes fotelben. Hunyd be a szemed, és emlékezz vissza szüleidre, amikor még fiatalok voltak vagy gyermekkorod egy kedves emlékére, amelyben a szüleiddel is jelen voltak, talán még nagyszüleid is. Keresd meg édesanyádban/édesapádban/nagyanyádban/nagyapádban, hogy milyen külső vonása, jellemző viselkedése, tulajdonsága vagy érzelmi-indulati kifejezésmódja hasonlítható a párodéhoz.
Írd le benyomásaidat, és helyezd hierarchikus sorba őket, aszerint, hogy kiben találsz a legnagyobb mértékű hasonlóságot a pároddal. 
 
Figyeld meg: a származási családod melyik tagja "vezeti a listát"? 
 
Tipp
Mindketten végezzétek el a pároddal, és utána osszátok meg egymással, hogy milyen tulajdonságokban hasonlított hozzá az ősöd, és milyen érzéseitek keletkeztek ezzel kapcsolatban. Ha ezek a hasonlóságok erősek, nagy eséllyel már előfordult, hogy nem is a párodra reagáltál, hanem a múlt árnyékaira. Ekkor a párod bizonyára zavarban érezte magát, és nem tudta, pontosan mi történik vele.

4. gyakorlat: Mi ismétlődik?

Cél
Rájöjjünk, hogy a párkapcsolati játszmák során mi  lehet a visszatérő elem.
 
Így végezzétek
Gondolj egy jellegzetes párkapcsolati epizódra, gondosan dolgozd ki, éld át, hagyd, hogy élményszerűvé váljon. Hogyan hatottál ebben a helyzetben a párodra? Mit tett a párod, amikor Te (ezt és ezt) mondtad, tetted? Mi ebben a visszatérő, ismétlődő a részedről és az ő részéről? 
 
Mindketten végezzétek el a pároddal, és utána beszéljétek át, értő figyelemmel hallgatva egymást.
 

5. gyakorlat: Családi fényképalbum nézegetése közösen

Cél
Hitelesen bemutatni magunkat, élményeinek át fontos személyekre, eseményekre fókuszálni.
 
Így végezzétek
Vedd elő otthon a családi fényképalbumot. Nézd meg, melyek azok a képek, amelyekkel szíved szerint a leghitelesebben be tudnád mutatni a párodnak az életrajzodat. Válassz ki 5-10 képet. Alkoss sorrendet, minden fontos személyt helyezz el, és azokat az élményeket is kapcsold hozzá a képekhez, amelyek személyes emlékeidből fontosak neked. Meséljétek el a pároddal közösen a képekhez tartozó történeteket.

Borka és a varázsruha

Borka és a varázsruha címmel új sorozat indult el a mese.tv Youtube csatornáján. Borka történetei ismert világba repítik a nézőket. Borka a mesében bemutatja a családtagjait, ő is egyre többet tud meg róluk és mi is feltehetjük az ő kérdéseit magunknak, egymásnak. Mindehhez, ahogy neki, nekünk is történetekre van szükségünk. A gyerekek szomjazzák a szülők, nagyszülők saját régi történeteit! És persze a róluk szóló új, családi történeteket is.