Sokkal több gyerek hordozhatja a koronavírust, mint gondoltuk - friss kutatás

2020 Április 20.

Az új koronavírussal fertőzött gyermekek száma sokkal magasabb lehet annál, mint ami jelenleg a jelentésekben szerepel.

 

A koronavírussal fertőzött gyermekek száma sokkal magasabb lehet annál, mint ami jelenleg a klinikai jelentésekben szerepel - írja egy napokban publikált amerikai tanulmány.

A Dél-Floridai Egyetem (USF) kutatóinak becslése alapján minden olyan gyermekre, akinek intenzív ápolásra van szüksége a COVID-19 miatt, átlagosan 2381 vírushordozó gyermek jut.

A friss kutatás alapján március 18. és április 6. között 74 gyermek került intenzív osztályokra a COVID-19 miatt, így ez alatt az idő alatt nagyjából 176 190 fiatalkorú fertőzött lehetett az USA területén. Ezeknek az eseteknek:

  • a 2 évnél fiatalabbak aránya 30 százalék,
  • a 2-11 év közöttiek aránya 24 százalék,
  • a 12-17 év közöttieké pedig 46 százalék volt.

Amennyiben a modellek szerint az USA lakosságának 25 százaléka megfertőződik, 2020 végére a súlyosabb tüneteket mutató, és a kórházi kezelést igénylő gyermekek száma eléri az 50 000-et - közülük 5400 páciens állapota válhat annyira kritikussá, hogy lélegeztetőgépre lesz szükségük.

Az eddigi klinikai adatok alapján a COVID-19-cel kórházba került kiskorúak átlagosan 14 nap alatt gyógyulnak fel annyira, hogy haza lehessen engedni őket.
Az amerikai szakemberek szerint, noha a gyerekeknél kisebb eséllyel alakulnak ki kritikus tünetek, a kórházaknak megfelelő kapacitással, felszereléssel és szakemberekkel készen kell állniuk a magasabb számú gyerekbetegek fogadására.

Fotó: Freepik
Forrás: Külföld