Influenzás beteg a családban? Nem kell, hogy mindenki elkapja!

2019 Január 31.

Ha influenzás beteg van a családban, akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy megvédd a többieket a vírustól.

Ha felütötte az influenza a fejét a családban, akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy megvédd a többi családtagot a vírustól.

1. A legjobb, ha egy valaki ápolja a beteget, aki egészséges.

2. Lehetőleg az influenzás beteg külön szobában tartózkodjon. Készítsünk oda neki mindent elérhető távolságra, amire szüksége lehet: ennivalót, folyadékot, zsebkendőt. A család többi tagja ne járkáljon be abba a szobába, ahol a beteg tartózkodik.

3. A beteg szobájában szellőztessünk gyakrabban.

4. Ha több fürdőszoba is található a házban, akkor az egészséges és beteg családtagok ne ugyanazt a fürdőszobát használják.

5. Minden nap takarítsunk ki, fertőtlenítő kendővel törölgessünk le a beteg szobájában és abban a fürdőszobában is, amit az influenzás használ. Fertőtlenítsünk le minden olyan felületet, például kilincset, távirányítót, amelyet a beteg megérint. Gyakran cseréljük le, és mossuk ki az ágyneműit. A beteg ágyneműibe az egészséges családtagok ne feküdjenek bele.

6. Ha a beteg elhagyja a szobáját, kérjük meg, hogy használjon arcmaszkot, de ennek hiányában mindenképpen zsebkendőbe köhögjön vagy tüsszentsen.

7. A beteg mosson gyakran kezet, hiszen a zsebkendő tele van vírusokkal, baktériumokkal.

8. Saját törölközőt, fogkefét, ruhákat, számítógépet és evőeszközöket használjon az influenzás beteg, a többiek ne érintsék meg ezeket a tárgyakat, amiket az influenzás használ.

9. Ne csak a beteg, hanem a család minden tagja mosson gyakrabban kezet, a szappanos kézmosás legalább húsz másodpercig tartson.

10. Ürítsük ki gyakran a papír zsebkendőkkel teli szemetest.

A healthline.com cikke nyomán.