Borzasztó nyomokat hagyott a kislányon a hennafestés! Életre szóló következményei is lehetnek a "gyerek tetoválásnak"

2019 Április 25. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A fekete henna allergiás reakciókat válthat ki egyeseknél, ezért muszáj ügyelni rá, hogy mikor, hol és kinek engedjük meg a hennafestést.

A hétéves brit kislány jobb kezét egy csodálatos virágmintának kellett volna díszitenie, ehelyett súlyos kémiai égési sérülést szenvedett el.

A kis Madison Gulliver két hetet a szüleivel töltött Egyiptomban, és még mielőtt hazarepültek volna, emlékül hennatetoválást tetetett a kezére. A henna egy növényi festék, ami általában rövid idő után lekopik a bőrről magától, ezért is szeretik használni a kisgyerekes családok.

Amint a Madison családja hazatért az egyiptomi nyaralásból, kezdetét vette a horror. A kislány kezén lévő tetoválás elviselhetetlen módon viszketni kezdett, majd a vörösre belobbant minták felpúposodtak a bőrön.Fotó: swns.com

A szülők kórházba siettek a kislánnyal, ahol különböző krémekkel próbálták őt kezelni. Mivel addig senki ilyen "sebet" még nem látott az egészségügyi dolgozók közül, mindenki csak bizonytalanul próbálkozott. A család ötször is visszatért a kórházba, ahol újabb és újabb szereket próbáltak ki a kislányon. - A helyzet egyre elkeserítőbb lett - mesélte a kislány édesapja.

Végül Madison egy specialistához került, aki megállapította, hogy a kislány kémiai égési sérülést szenvedett el, ezért minden egyes hólyagot külön-külön kell eltávolítani. Nem volt azonban elég ez a sokkoló hír, még azt is közölték vele, hogy hat hónapon keresztül kell hordania egy speciális kötést.


Fotó: swns.com

A négycsillagos hotel kezdetben hárította az apuka panaszát, majd látszólag megértette a családot, és válaszul közölték: ezentúl soha többet nem fognak hennatetoválás szolgáltatásként kínálni a szállodában, hogy ne fordulhasson elő több ilyen szerencsétlen eset. "Tudjuk, hogy a kislányukon ez nem segít. Mielőbbi gyógyulást kívánunk!" - írta a szálloda.

Szakértők figyelmeztetnek a nem eredeti henna veszélyeire

Vigyázat, mert a hennafestékek szintetikus phenylendiamine-t (PPD-t) is tartalmazhatnak olykor, amit általában a hajfestékek előállításakor használ a szépségipar. Tudni kell, hogy a hajfestésekben található mennyiség hatóságilag szabályozott, mégis allergiás reakciókat indíthat el. Vannak, akik érzékenyek erre az anyagra, de nem tudnak róla - ezért különösen körültekintően kell eljárni, ha a nyaralás alatt hennatetoválást szeretnénk a bőrünkön látni.

Mi a különbség a hagyományos henna és a fekete henna között?
A fekete hennának nevezett készítmény nem henna növényből készül, csak az elnevezése ugyanaz. A fekete hennák szinte biztosan tartalmaznak PPD-t. Onnan tudhatjuk például, hogy hagyományos vagy kémiai hennával van dolgunk, hogy a hagyományos henna soha nem fekete! Ha már fekete a henna, akkor érdemes gyanakodnunk, mert biztosan található benne kémiai anyag. A "fekete hennának" nevezett keverék 10–60% PPD-t tartalmaz, és fél órán keresztül a bőrön van, ezért különösen veszélyes. Alkalmazása a turisták által sűrűn látogatott területeken, fesztiválokon, tömegrendszvényeken elterjedt. Az eredeti henna narancsos vagy vöröses barnás színű.

Jellemző különbség még, hogy: az eredeti hennát tölcsérből viszik fel a bőrre, míg a fekete hennához ecsetet használnak.

És nem ért tudni azt sem, hogy az eredeti henna nem lemosható. A frissen elkészített hennapasztával festett minta éjszakára a bőrön marad. Másnap, a megszáradt henna eltávolítása után előtűnik a festett rajzolat, melynek tartóssága függ az alkalmazott hennapor minőségétől, frissességétől, a bőr típusától és attól, hogy mennyi ideig hagytuk a bőrön a hennapasztát.

Mit okoz a PPD?
A PPD az erre érzékenyeknél viszketést, bőrpírt, hólyagocskákat, nyílt sebet okozhat hónapokon keresztül, sőt, gyerekeknél akár kémiai égési sérüléssel is járhat, mint ahogy történt ez Madison-nál is. Ha ilyet tapasztalunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, következményei egy életre szólóak lehetnek.

A henna tetoválás igen gyakori a keleti országokban, Törökországban, Egyiptomban, Tunéziában, de sajnos több hasonló eset előfordult már Európában is.

A szakértők arra figyelmeztetik a nyaralókat, utazókat, hogy főképp külföldön legyenek óvatosak, ha magukra vagy a gyerekre hennatetoválást kérnek. Legjobb, ha ezt teljesen elkerüljük, de ha feltétlenül ragaszkodunk hozzá, akkor legyünk biztosak abban, hogy a PPD-re nem vagyunk allergiásak, illetve a henna legyen teljesen PPD mentes.

Forrás: Wikipedia, Blick.ch, Bild.de, DailyMail
Fotó: swns.com