Országjátéka verseny 2018: Elmentünk, és kipróbáltuk az idei év legjobb játékait

2018 Október 31. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az Országjátéka verseny 2018 családi játszónapján kipróbáltuk az idei év játékújdonságait. Élménybeszámoló a játszónapról.

https://www.orszagjateka.hu/#tortenetMinden évben megrendezik az Országjátéka versenyt, amelynek egyik csúcspontja, amikor maga a nagyközönség, szülők, nagyszülők és gyerekek próbálhatják ki az idei év játékújdonságait. Bár az Országjátéka versenyeket már egy jó ideje figyelemmel követjük, a verseny játszónapjára még csak most jutottunk el először.

Már akkor sejtettük, hogy szuper gyerek buli vár ránk, amikor minden második kisgyerek a kijárat előtt sírva kérlelte a szüleit, hogy hadd maradhasson még. Hamar megértettük, hogy miért nem akarnak innen hazamenni a gyerekek...Rutinosan, előre kiszemeltük magunknak azt az időszakot, amikor viszonylag kevesebb látogatója volt a népszerű gyerekrendezvénynek, így könnyen és viszonylag szellősen tudtunk kiállítótól-kiállítóra haladni, ahol az idei év játékújdonságaival ismerkedhettünk meg közelebbről. Minden egyes játékasztalnál felkészült és nagyon kedves játékmesterek fogadtak bennünket, akik részletesen elmagyarázták, hogy melyik játékkal hogyan kell játszani, és ezeket azonnal, sorban állás nélkül ki is tudtuk próbálni.
Hiába töltöttünk a helyszínen közel 4 órát (többet nem lehetett volna, mert annyi inger ért bennünket, hogy végül teljesen lemerültünk), így sem tudtunk minden egyes játékot kézbe venni, amit előre elterveztünk.

A legnagyobb játékgyártók közel 100 játékot neveztek be az idei versenybe

Kipróbáltunk például egy újfajta, pihe-puha állagú "hópehely" gyurmát, ami nem csak a kreativitást és a finommotorikus képességeket fejleszti, de a tapintása miatt akár stresszoldásra is alkalmas lehet. Működésbe hoztunk egy programozható robot kaméleont, amely intelligensen "követte a parancsainkat". 
Rábukkantunk egy olyan ügyességi játékra, ahol a miniatűr székeket kellett okosan egymásra halmoznunk úgy, hogy azok ne boruljanak le - ezzel órákig el tudtunk volna szórakozni; és egy varrógéphez hasonlítható karkötőkészítő gépet is leteszteltünk, amellyel egy színpompás karkötőt varázsoltunk.Különösen lenyűgözött bennünket egy mágneses építőjáték, amiből bármilyen, sőt, bármekkora építményt lehetett (volna) kreálni, ha lett volna elég időnk. Kedvcsinálónak a londoni Big Ben kicsinyített mása magasodott előttünk - mi csupán egy kedves játékkunyhó építéséig jutottunk. 
A LEGO erre az alkalomra három különböző terepasztallal is kivonult, amelyek hosszú időre lekötötték a gyerekeinket.


Remek hangulatban változatos, jobbnál jobb játékokkal telt, sőt, repült az idő. Hogy mennyire jól szórakoztak a kicsik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a moziterembe lépve (mert ilyen is volt ám azoknak, akiknek a tengernyi játékkínálat mégsem lett volna elég), az üres széksorok társaságában egyetlen egy mozizó gyermeket találtunk.

Szerencsére a szökni készülő kék és rózsaszín lufi halmokat, amiket hosszú madzaggal lehetett csak megregulázni, a rendezvény központi részén helyezték el. A lufis lányok voltak olyan kedvesek, és mindig nyomtak a kezünkbe egy újabbat.

A folyosón szembe sétált velünk Dóra, a felfedező és Spongyabob, akikkel azonnal lepacsiztunk egy fotó erejéig, és haladtunk is tovább, hogy eljussunk a babák és az óvodások játszószobájáig - ide éppen csak kíváncsiság kedvéért kukkantottunk be, és már haladtunk is az újabb játékhelyszínek felé, hogy megmérettessük észjárásunkat, memóriánkat, rátermettségünket.

Társasjátékterem 
A MOMKULT emeletén várt bennünket az izgalmas társasjátékterem, ami hangulatát tekintve teljesen eltért a többi helyszínétől. Nyugalom, visszafogottság és csend férkőzött a játékasztalok közé. Szinte érzékelni lehetett a koncentrációt és a szellemi küzdelmet. Az asztaloknál ülő játékmesterek türelemmel magyarázták el újra és újra a játékszabályokat, ahol már nem csak a gyerekek, hanem mi, felnőttek is bekapcsolódtunk a játékokba.
Asztalról-asztalra, játékról-játékra vonulva vetélkedtünk, hogy végül megállapíthassuk: akadt olyan társasjáték, ami nagyon megragadta a figyelmünket (a nevét felírtuk, karácsonyra megkérvényeztük a Jézuskától), és volt természetesen olyan is, ami kevésbé tudott lekötni bennünket.

Mindent egybevéve, a játszónap folyamán kipróbáltunk olyan játékokat, amiket mi felnőttek tartottunk nagyszerűnek, és olyanokat is, amitől főképp a gyerekek jöttek lázba. Megismertünk újakat, és újra felfedeztünk klasszikusokat. Voltak játékok, amelyek igazi meglepetést okoztak, és olyanok is, ahol az aha-élmény elmaradt.

A játszónap csuda jó hangulatban telt: kreatívkodtunk, társasoztunk, nyertünk, veszítettünk, ugrálóváraztunk, koncerteztünk, lufit hajtogattunk, célba dobtunk, építettünk, sokat nevettünk, barátkoztunk, arcfestettünk, ételt kóstoltunk, ismerősökkel találkoztunk, ügyességet próbáltunk, elfáradtunk, és legvégül a kijárat előtti autón hagytunk filctollal üzenetet: "Szuper jó volt itt!!! Jövőre is jövünk!"

Fotók: papasmamasmagazin.hu