20 balatoni kilátó lenyűgöző panorámával! Szuper gyerekes kirándulási célpontok jó időre, rossz időre (Fotók)

2018 Június 20. • Szerző: Papás Mamás Magazin

20 szuper balatoni kilátót gyűjtöttünk össze, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk! Ha nincs kimondottan strandidő, vagy egyszerűen csak kedvelitek a túrázást, akkor fedezzétek fel ezek közül a számotokra legérdekesebbeket! A gyerekek mindegyiket imádni fogják.

A Balaton környékén csodálatos kirándulóhelyek rejtőznek, amikről sokszor nem is tudunk, és amelyek sorra felfedezésre várnak. Kisebb és nagyobb gyerekek élvezni fogják a rövidebb, hosszabb erdei sétákkal járó kilátók felkeresését.
A lenti listában találsz népszerű, jól ismert kilátókat csak úgy, mint kevésbé ismert, ám páratlan látványt nyújtó magaslatokat. 

Ha gyerekkel készülsz kilátóba, akkor ügyelj rá, hogy a kilátók környékén egy picit mindig szelesebb, hűvösebb az idő, gyerekeknek feltétlenül pakoljunk oda plusz egy réteget, babáknak kissapkát is.

Balaton északi part

1. Alsóőrs: Csere-hegyi kilátó

A 12 méter magas kilátóból nem csak a Balatonra nyílik csodálatos panoráma, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is. Megközelítés: Alsóörs, Középső Öreghegy dűlő.


Aésóörs: Csere-hegyi kilátó - Fotó: balaton-almadi.hu

2. Badacsony: Kisfaludy kilátó

A kilátó 438 méter magasságban épült, ahonnan a Tapolcai-medence látványában gyönyörködhetünk. Szép erdei túrákat indíthatunk a Szegedy Róza háztól. Megközelítés: 8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 17.


Badacsony: Kisfaludy kilátó - Fotó: Építész Fórum

3. Badacsonyörs: Folly arborétum kilátója

A Folly arborétum egy egészen különleges hely, ahol nem csak a Balaton varázslatos látványát, hanem a százéves cédrusok árasztotta varázslatos hangulatot is élvezhetjük. Cím: 8257 Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25.


Badacsonyörs: Folly arborétum kilátója - Fotó: balcsi.net

4. Bakonynána: Csengő-hegyi kilátó

Csengő-hegy Felsőpere-Alsópere és Bakonynána települések ölelésében magasodik. Ebből a kilátóból jól rálátni a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegyre is. A hegy megközelíthető a 82-es főútról Olaszfalu felé letérve, vagy Bakonynána felől érkezve Alsópere irányába.


Bakonynána: Csengő-hegyi kilátó - Fotó: Wikimapia

5. Balatonalmádi: Óvári Messzelátó

A gerendavázas, cseréptetős toronyból rálátni a Fűzfői-öbölre, a kenesei magaspartra és Vörösberény környékére. Sétánkat a Semmelweis utcából indíthatjuk.


Balatonalmádi: Óvári Messzelátó - Fotó: csodalatosbalaton.hu

6. Balatonfüred: Jókai kilátó

A háromszintes, fából épült toronyból lenyűgöző panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre és Balatonfüredre, illetve a mögötte kéklő Balatonra. A kilátó több irányból is megközelíthető, például a Kilátó utca irányából vagy a népszerű kirándulóhelytől, a Lóczy barlangtól a zöld jelzésen keresztül.


Balatonfüred: Jókai kilátó - Fotó: kirandulastippek.hu

7. Balatonfűzfői kilátó

15 méter magas, öt emeletes kilátóból festői kilátásban gyönyörködhetünk, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a Balatonra, sőt, innen akár a Kőröshegyi Viaduktig is ellátni. Megközelítése az Uszodai utca felől. 


Balatonfűzfői kilátó - Fotó: csodalatosbalaton.hu

8. Balatongyöröki Bél Mátyás kilátó

A kilátót 2014-ben teljesen felújították. 221 méteres magasságból vehetjük szemünkre az elénk táruló Balaton csodálatos látványát. Gyerekeinknek mutassuk meg az innen szemügyrevehető vulkáni tanúhegyek déli csoportját, a Balaton nyugati medencéjét és a Keszthelyi hegység hullámszerű lankáit. Bélapi pihenőtől kellemes erdei sétával közelíthető meg a sárga turistajelzésen.


Balatongyöröki Bél Mátyás kilátó - Fotó: hazaielmenyek.hu

9. Balatonkenese: Soós-hegyi kilátó

A kenesei löszfal legmagasabb pontjára épülő kilátótoronyból a Balaton keleti medencéjében gyönyörködhetünk. A kilátóhoz közelítve hívjuk fel gyerekeink figyelmét az úgynevezett tatárlikakra, a meredek partoldalban található barlangokra. Megközelítés a Tátorján sétány felől.


Balatonkenese: Soós-hegyi kilátó - Fotó: YouTube

10. Cserszegtomaj: Margit kilátó

Csodálatos körpanorámát élvezhetünk a 31 méter magas fatoronyból. Innen rálátni a Keszthelyi-öbölre, a Balaton déli partjára, csak úgy, mint a Bakony hullámzó hegyoldalaira. A kirándulóhelyet a hévízi arborétum közelében találjuk. 


Cserszegtomaj: Margit kilátó - ​Fotó: balatontipp.hu

11. Csopak: Csákány-hegyi kilátó

A kilátó erkélyéről varázslatos látvány tárul elénk a Balaton keleti medencéjére és a vadregény Bakonyra. A kilátó több irányból is megközelíthető, gyerekkel inkább a kényelmesebb, faluból induló, majd az erdőben kék jelzéssel folytatódó túrát javasoljuk. 


Csopak: Csákány-hegyi kilátó - Fotó: csopak.hu

12. Eplény: Ámos-hegyi kilátó

Az eplényi kilátóból főképp a Bakony hegyeit vehetjük szemügyre, de a Balatonra is rálátni. A kilátóhoz vezető túrát azoknak a családoknak ajánljuk, akik szeretik az erdei kirándulásokat. A panoráma élménytúra kisgyerekeseknek, nagyszülőkkel érkezőknek kedvez. A mindössze 4 kilométer hosszú séta végigvezet az Ámoshegyi Pihenőerdő legszebb részein.


Eplény: Ámos-hegyi kilátó - Fotó: bringaarena.com

13. Gyenesdiás: Festetics kilátó

A kilátóhoz gyalogösvényeken juthatunk el, ahol vár bennünket a háromszintes kilátótorony. A tetejéről gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre. Autóval parkolás a Nagymezőn. 
Ide egészen közel található a Berzsenyi-kilátó is, a kettő kirándulóhely felkeresését akár össze is kapcsolhatjuk.


Gyenesdiás: Festetics kilátó - Fotó: csaladiudules.hu

14. Keszthely: Berzsenyi kilátó

Keszthely egyenesen kilátó nagyhatalom lett! Kellemes erdei túrával juthatunk el a környék egyik legfelkapottabb kirándulóhelyére. A kilátó teraszáról tiszta időben az Alpok aljáig vagy akár Pécsig is ellátni. Megközelítés: Gyenesdiás-Nagymezőről a sárga+ turistaútvonalon vagy Vonyarcvashey felől a Cseri, majd Berzsenyi utca irányából.


Keszthely: Berzsenyi kilátó - Fotó: balcsi.net

Balaton déli part

1. Balatonboglár: Gömbkilátó

A Gömbkilátó Balatonboglár jelképe, amely a vulkanikus eredetű Várdombon várja a Balaton szerelmeseit. 15 méter magasból vehetjük szemügyre a tó legszebb pontjait. A domb aljáról mintegy 20-30 perces séta vezet a kilátóig, amit kisgyerekekkel is könnyen teljesíthetünk. A Gömbkilátó mellett egy teljesen új kalandpark (kicsiknek is), bobpálya és egy kedves játszótér is helyet kapott. A kilátó autóval is megközelíthető. 


Balatonboglár: Gömbkilátó - Fotó: Facebook Gömbkilátó Balatonboglár

2. Balatonföldvári kilátó

A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítása egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyet, melynek „árbóca” a Balaton legmagasabb épített kilátója. Cím: 8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.


Balatonföldvári kilátó - Fotó: Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

3. Fonyód: Sipos-hegyi kilátó

"Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában" - írta Cholnoky Jenő földrajztudós az innen táruló panorámáról, ugyanis egyedül erről a pontról látható teljes hosszában Közép-Európa legnagyobb tava a Balaton. Megközelítés: Fonyód, József utca.


Fonyód: Sipos-hegyi kilátó - Fotó: fonyodvizpart.hu

4. Fonyód: Várhegy kilátó

A fonyódi Várhegy kilátóhoz tartozik egy tanösvény is, amelyet érdemes bejárni.  Ahogy egyre megyünk felfelé az ösvényen, egyre megkapóbb látvány tárul a szemünk elé. A többszintes kilátót akadály mentesítették, így babakocsisoknak is ajánlott. Felülről a Badacsonyra, Szigligetre, Szent György hegyre és Keszthely térségére nyílik szemet megkapó rálátás. A torony autóval is megközelíthető.


Fonyód: Várhegy kilátó - Fotó: mapio.net

5. Zamárdi: Kőhegy kilátó

Szamárkőtől kellemes sétával juthatunk fel a romantikus-nosztalgikus hangulatot árasztó, pincékkel és présházakkal övezett sétautunkon Zamárdi kilátójához, amely a Kőhegy tetején, 220 méteren magasodik. Páratlan látványban gyönyörködhetünk innen, ahonnan már kelta és római elődeink is megtették ugyanezt. Megközelítés: Zamárdi, Szőlőhegy utca.


Zamárdi: Kőhegy kilátó - Fotó: csodalatosbalaton.hu

6. Vörsi kilátó

A Vörsi Madárfigyelő a Kis-Balaton szomszédságában található. Parkolni a kiépített autóparkolóban lehet, innen rövid séta vezet a kilátóig. A Balaton innen nem látszik. Fentről a Kis-Balaton nádasát és a környékbeli ligeteket és az érintetlen élővilágot lehet jól szemügyre venni. Megközelíthető: Vörs, Ady utca.


6. Vörsi kilátó - Fotó: balcsi.net